• Search form

18.06.2015 | 22:15

Nužnosti promene forme

Nužnosti promene forme

Nekada popularni “stojadin”, jedan od simbola srpske i jugoslovenske auto-industrije, ponovo je poslužio kao inspiracija umetniku Mladenu Miljanoviću za nove radove koji su postavljeni u prostoru ispred novootvorenog hotela “Radisson Blu Old Mill”.

Miljanovićev projekat “Stari mlin – Nova forma”, realizovan je na prostoru starog mlina kao mesta promene forme. Funkcija mlina kao mesta koje zrno, kao čvrstu formu, preobražava u brašno, bilo je osnovno polaziste za koncept novih radova Miljanovića, nagrađivanog umetnika mlađe generacije iz Banjaluke, koji je 2013. predstavljao Bosnu i Hercegovinu na 55. Bijenalu umetnosti u Veneciji.

Miljanovićevi radovi, postavljeni ispred i u samom hotelu, potenciraju nužnosti promene forme, ukazujući i na načine-procese njene promene.

Kao osnovi predmet za takvo istraživanje uzet je automobil “zastava 101”, kojim se Miljanović bavi već godinama.

     Retrovizija, Mladen Miljanović, instalacija 101 retrovizor, 2015, ljubaznošću Soravia Real Estate Development GmbH, foto: Juliana Schranz

Instalacija “Retrovizija”, sastavljena je od 101 retrovizora, a predstavlja pogled unazad, fragmentarni pogled u prošlost. Instalacija “Kada forma susretne vreme” suočava/sudara formu i ideju “stojadina” sa “rols rojsom”. To je, kako je naveo umetnik, sudar dve klasne, društvene i industrijske forme, na jednom mestu i u jednom vremenu.

Rad “Evolucija forme”, gravirani crtež na mermeru, koji se nalazi u hotelu, predstavlja evolucija popularnog “stojadina”, koji je proizvođen više od 30 godina u fabrici “Zastava” u Kragujevcu bez promene dizajna.

     Evolucija forme, Mladen Miljanović, gravirani crtež na mermeru, 2015, ljubaznošću Soravia Real Estate Development GmbH, foto: Juliana Schranz

Miljanović se bavi “stojadinom” od 2010. godine, kada je taj automobil bio u centru pažnje njegove samostalne izložbe u bečkom Muzeju moderne umetnosti (MUMOK), kao dobitnika Henkel Art.Award. Tada je pozvao građane Beča da ih besplatno doveze na izložbu, a sličan poziv uputio je kasnije i posetiocima izložbe “Taksi do Berlina”.

Mladen Miljanović, rođen 1981. u Zenici, završio je srednju školu u Doboju, nakon čega je upisao u Školu rezervnih oficira koju je završio kao potporučnik. Potom je završio Akademiju umetnosti u Banjaluci.

Izlagao je samostalno u Njujorku, Londonu, Beču, Berlinu, Beogradu…

Predstavljao je BiH na 55. Bijenalu u Veneciji projektom “Vrt uživanja”, u organizaciji Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, koji je predstavio 2014. i u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, kao i u MSURS u Banjaluci i u Umetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Dobitnik je više nagrada, među kojima je, uz “Henkel Art.Award”, i nagrada “Zvono” 2007. godine.

Živi i radi u Banjaluci, a trenutno gu predstavljaju galerije u Budimpešti, Veneciji i Berlinu.

U Beogradu je učestvovao i na izložbama “Korkoran” u Salonu MSUB (2007), “Međuprostor” u KCB-u (2008), te na 49. i 53. Oktobarskom salonu u Beogradu 2008. i 2011. godine.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav