• Search form

19.05.2015 | 12:29

Evropa: (ne)ispričana priča

Evropa: (ne)ispričana priča

Međunarodna konferencija “Evropa: (ne)ispričana priča” okupiće 21. i 22. maja u Novom Sadu poznate pisce, književne kritičare i esejiste iz Srednje i Istočne Evrope, koji će pokušati da odgovore na pitanje kakva Evropa nastaje pred našim očima, koje su njene ključne ideje i narativi, s kojim se izazovima suočava i na koji način će novi evropski kontekst uticati na savremenu književnost i kulturu evropskih naroda.

U organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine, Srpskog PEN centra i Filozofskog fakulteta, na konferenciji će učestvovati Kajus Dobresku iz Bukurešta, Roland Orčik iz Segedina, Tanja Tuma i Marjan Strojan iz Ljubljane, Vida Ognjenović iz Beograda, Vladislava Gordić Petković, Mario Liguori, Zoran Paunović i Mihal Ramač iz Novog Sada, Oto Tolnai sa Palića i Srđan V. Tešin iz Kikinde.

Konferencija se, kako su napomenuli organizatori, održava u naročitom času novije evropske istorije, koji karakteriše iskustvo strepnje, sumnje i straha od nejasne budućnosti. Do tih promena je došlo poslednjih godina, a naročito poslednjih meseci - posle više od dve decenije evropskog entuzijazma, tokom kojih je slika Evrope i njene sadašnjosti i budućnosti bila ispunjena izvesnošću i uverenjem u političku stabilnost, društveni razvoj i ekonomsko blagostanje.

     Učesnici konferencije

Iako je u duhu evropske književnosti i mišljenja i njihovih najboljih tradicija kreativna sumnja i stalno preispitivanje svih stvari, pa tako i same Evrope kao zbirnog imena mnogih ispričanih i neispričanih priča, dominantan tok modernog evropskog mišljenja, sve donedavno, bio je u znaku boljih očekivanja i konkretno proverljivih procesa koji su evropsko iskustvo činili privlačnim i za evropsku periferiju i za vanevropska društva.

Prema navodima organizatora, možda je upravo trenutak velike evropske krize pravi izazov za razgovor na temu “Evropa: (ne)ispričana priča”, a dragocen podsticaj za nastavak razgovora o današnjem evropskom iskustvu bila im je prošlogodišnja konferencija “Evropa: stalne i nestalne granice”.

Pozivajući učesnike konferencije da se pridruže razgovoru i da ispričaju svoje evropske priče, organizatori su posebno smo imali na umu sledeća pitanja: Da li je Evropa neispričana priča? Koje priče bi bilo važno ispričati upravo danas u Evropi? Da li je evropska priča u krizi? Šta je u današnjoj Evropi najviše pogođeno krizom: ekonomija, kultura, demokratija, solidarnost, poverenje, evropske integracije, politika, standard, umetnost, institucije, umeće pričanja priča, ideologije, poetike, ukus, teorija, javnost, sama kriza? Ili nešto sasvim drugo? Šta su okviri evropske priče? Da li savremeno evropsko društvo marginalizuje kulturu? Da li postoje osnovne evropske priče?

Tekstovi učesnika konferencije biće objavljeni u posebnom zborniku radova.

Konferencija će biti održana u Zavodu za kulturu Vojvodine, a ulaz je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav