• Search form

02.05.2015 | 15:48

Ministarstvo: Bezrezervna podrška slobodi medija

Ministarstvo: Bezrezervna podrška slobodi medija

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da “bezrezervno podržava slobodu medija i snažno se protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara, ali i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja lјudskih prava, koja su klјučna za opstanak i razvoj demokratije”.

Čestitajući medijskim poslenicima Svetski dan slobode medija, 3. maj, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao je da je “odlika svakog, pa i najrazvijenijeg demokratskog društva, da se uvek, iznova i bez prestanka bori za slobodu medija, ali i za visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva”.

“Suština borbe za slobodu medija nije samo strukovna ili zakonska, jer slobodni i kvalitetni mediji pospešuju društveni dijalog, prihvatanje različitosti i uvažavanje tuđeg mišlјenja”, naveo je Tasovac i dodao da je borba za slobodne i kvalitetne medije zato “istovremeno i borba za otvorenije, tolerantnije i uspešnije društvo”.

Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije, kako je saopšteno, čvrstvo podržavaju principe i standarde slobode medija i izražavanja, koje su Generalna skupština UN, Evropska unija, Savet Evrope i OEBS uvrstili strateškim dokumentima i konvencijama među svoje priroritete.

Navodeći da Srbija ovogodišnji Svetski dan slobode medija dočekuje sa novim medijskim zakonodavnim okvirom, čija se primena može uspešno sprovesti isklјučivo u sinergiji sa proaktivnim stavom vlasnika medija, urednika i novinara, Ministarstvo je istaklo i da je u novim okolnostima "odgovornost struke za poštovanje javnog interesa u medijima znatno uvećana, s obzirom na to da se država uskoro povlači iz vlasničke strukture svih medija čiji je osnivač".

“Uporedo sa obavezama koje u tom procesu ima država, uspešno sprovođenje medijskih zakona nemoguće je bez doprinosa medija i novinara, od kojih se očekuje da se striktno pridržavaju profesionalnih i etičkih kodeksa i razvijaju samoregulatorne mehanizme”, saopštilo je Ministarstvo, dodajući i da insistira da se istraže svi nerasvetlјeni slučajevi pretnji, napada i ubistva novinara u Srbiji i njihovi počinioci privedu pravdi.

Ministarstvo kulture i informisanja pridružilo se i izrazima saučešća međunarodnih institucija, organizacija, medijskih udruženja i ascocijacija, zbog gubitka života velikog broja novinara širom sveta u proteklih godinu dana.

“Ukoliko država, vlasnici medija, urednici i novinari, svesni prvorazrednog značaja slobode medija, budu dosledno i odgovorno istrajali na svojim pravima i obavezama”, Ministarstvo kulture i informisanja je “uvereno da će u Srbiji naredni Svetski dan slobode medija biti dočekan sa znatno bolјom atmosferom i rezultatima”.

Udruženja novinara u Srbiji i ove godine su, povodom Svetskog dana slobode medija, izrazila diboko nezadovoljstvo, pozivajući medije da se 3. maja u pet do 12 pridruže simboličnoj kampanji "Pet minuta gromoglasne tišine" kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poručilo je da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

NUNS je naveo i da novo medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodna i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Prema navodima NUNS-a, o stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. “U prošloj godini, stotine medijskih radnika ostalo je bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade”, naveo je NUNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je u saopštenju da je sloboda medija u Srbiji ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju.

“Pad Srbije na svetskim rang listama medijskih sloboda nije samo posledica materijalnog položaja novinara, nego i nastavlјanja prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune”, ocenio je UNS, dodajući da je protekla godina “izbacila na medijsku površinu surovu činjenicu da slobodi medija ne preti opasnost samo od vlasti nego i anonimnih čuvara privatnog kapitala”, pa je tako “ugašena kultna politička emisija ‘Utisak nedelјe’, bez obzira na gledanost, apele građana, kolega i uglednih ličnosti”. UNS ukazuje i da su vlade obećavale, a nisu održale reč da će istražiti sve sporne privatizacije, uklјučujući i privatizaciju medija (Večernjih novosti i Politike).

Nezavidno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je da Srbija i Vojvodina dočekuju Dan slobode medija “bez medijskih sloboda, sa instrumentalizovanim i korumpiranim medijima i poniženim novinarima, niskim profesionalnim standardima i građanima koji nemaju valjane informacije uz pomoć kojih bi ispravno donosili važne životne odluke”.

“Medijski zakoni, doneseni prošle godine, iako usklađeni sa evropskim normama i zahtevima novinarskih i medijskih udruženja, tek treba u praksi da se potvrde, a za sada se stiče utisak da oni idu drumom dok medijska stvarnost juri gustom šumom isprepletenom od političkih i ekonomskih uticaja i sada več javnih upliva raznih tajnih službi”, ocenilo je NDNV, dodajući da je “o pritiscima i kontroli medija svedočio i ovogodišnji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, čiji su rezultati više nego zabrinjavajući i govore da se u protekle četiri godine, od prethodnog izveštaja, medijska situacija dodatno pogoršala”.

Prema godišnjem izveštaju organizacije Freedom House, Srbija je u protekloj godini postala jedna od zemalja koja je zabeležila najveći pad u odnosu na prethodnu godinu – na listi 199 zemalja, našla se na 80. mestu.

Prema indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2015. godinu, Srbija je na 67. mestu, a 2014. bila je na 54.

*Foto: MC

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, SEEcult.org i Savo Popović, 54. Bijenale, Venecija
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav