• Search form

16.04.2015 | 17:58

Unutrašnje migracije

Unutrašnje migracije

Beogradski umetnici Goran Dragaš, Branislav Nikolić, Selman Trtovac, Vendel Vaštag i grupa diSTRUKTURA (Milan Bosnić i Milica Milićević), predstaviće se 17. aprila u Osijeku izložbom “Unutrašnje migracije”, kojom ukazuju na koji su način na njih uticali kraći ili duži boravci van zemlje.

Tema migracija usko je vezana za sve izlagače, jer su duže ili kraće vreme boravili (ili trenutno borave) izvan matične zemlje. Na izložbi se, ipak, ne radi samo o migraciji kao fizičkoj promeni mesta. Štaviše, migracija tih umetnika, uz to što je fizičke prirode, uključuje i kulturološke promene i širenje umetničkog doživljaja sveta. Oni upravo zbog toga ističu da je njihova migracija u prvome redu “unutrašnja”.

Sve promene koje čovek proživljava dok je “na putu”, dok traga, ne mogu ostaviti trajnijeg traga bez da u njemu samom ne nađu čvrsto sidrište. Kao posledica jedne temeljne migracije proizlazi izmena čovekovog identiteta, koja može biti jače ili slabije izražena, a potvrđuje čovekovu univerzalnost, ali i kulturološku zavisnost od sredine u kojoj boravi.

Umetnici zajedničkom izložbom žele da pokažu u kolikoj su meri na njih uticale “migracijske” okolnosti u njihovom životu, kakav je u njihovom slučaju odnos unutrašnje i spoljnje (fizičke) migracije, te koliko je jedan oblik i doživljaj migracije čoveku uopšte potreban ne samo da bi se bavio umetnošću, nego da bi živeo.

Izložba “Unutrašnje migracije” biće otvorena u prostoru na trećemu spratu Šamačke 9 u Osijeku, kao 19. nastavak projekta “POPUP

Projekat “POPUP” pretpostavlja alternativni kreativno-izlagački prostor čija je svrha promovisati i približiti kulturu ljudima. Sama reč popup znači “iskočiti”, a najčešće se vezuje za internet reklame koje iskaču otvaranjem novog prozora. Naziv “popup” u kontekstu projekta odnosi se na umetnost koja “iskače” iz zapuštenih prostora u centru grada, jer je polazište, odnosno glavni cilj projekta oživeti zapuštene gradske prostore i privremeno ih prenaminiti u jednokratne kulturno-umetničke centre.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav