• Search form

14.04.2015 | 20:27

Novi font Serbiana

Novi font Serbiana

Mladi grafički dizajner Dejan Mraović iz Beograda, koji radi kao asistent na Kameron Univerzitetu u Lotonu u Oklahomi, osmislio je novi font “Serbiana” koji ima i ćiriličnu i latiničnu verziju, a predstaviće ga 16. aprila na Ohajo Univerzitetu, na kojem je svojevremeno magistrirao.

Mraović će održati radionicu tipografije u Studiju za grafički dizajn Ohajo Univerziteta, a potom i predavanje tokom kojeg će predstaviti sans-serif font “Serbiana”.

Mraović je rad na fontu “Serbiana” započeo za vreme poslediplomskih studija na Ohajo Univerzitetu. Fontom “Serbiana”, kako je rekao za SEEcult.org, želeo je da postigne jedinstven i konzistentan vizuelni doživljaj, nezavisno od toga da li se koristi u engleskom ili srpskom jeziku, na ćiriličnom, ili latiničnom pismu.

Mraović će govoriti studentima Ohajo Univerziteta i o procesu dizajniranja nove serije srpskog dinara. Te novčanice, koje će nastati u saradnji sa Trezorom Narodne banke Srbije, izražavaju novi pristup u slavu bogatstva srpskog kulturnog nasleđa.

Font “Serbiana” i nove novčanice dinara Marović vidi kao “grafičke ambasadore” Srbije.

Mraović radi kao asistent profesora i koordinator programa za grafički dizajn na Kameron Univerzitetu u Lotonu u Oklahomi.

      Dejan Mraovic, Ohio University Poster

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav