• Search form

14.04.2015 | 13:21

Nepoželjna izložba o WWII

Nepoželjna izložba o WWII

Izložba o Drugom svetskom ratu iz perspektive Zapada, koja je trebalo da bude otvorena u Muzeju fotografije Metenkov u Jekaterinburgu, otkazana je u poslednjem trenutku, a pretpostavlja se da su u pitanju politički razlozi zbog britansko-američkog bojkota ruske proslave 70-godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Dan uoči planiranog otvaranja izložbe, Muzej Metenkov objavio je na Fejsbuku da će biti zatvoren do daljeg iz tehničkih razloga.

Izložba “Trijumf i tragedija: saveznici u Drugom svetskom ratu”, koju je najavila bila i britanska ambasada u Rusiji, obuhvata legendarne fotografije iz ratnog perioda, poput “Dana pobede nad Japanom na Tajms skveru” Alfreda Ejzenštada (Eisenstaed) iz avgusta 1945. godine ili “Podizanja zastave na Ivo Džimu” Džoa Rozentala iz februara 1945.

Britanski “Telegraf” objavio je da je ton izložbe razljutio Kremlj, ali ni Muzej, ni britanska ambasada nisu to potvrdili.

Moskva je navodno odlučila da spreči izložbu uoču proslave završetka Drugog svetskog rata na koju 9. maja neće doći ni britanski premijer Dejvid Kameron, ni američki predsednik Barak Obama, u znak protesta zbog ruske politike prema Ukrajini.

Portparol britanske ambasade u Rusiji saopštio je samo da su u toku razgovori sa američkim kolegama o otvaranju izložbe u nekom drugom terminu.

“Izložba je dobra prilika za predstavljanje saradnje sovjetskih i britanskih i američkih snaga za vreme rata”, dodao je.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav