• Search form

30.03.2015 | 13:21

Kritika medija u krizi

Kritika medija u krizi

Kompanija Sol Piko iz Barselone gostuje 31. marta na 12. Beogradskom festivalu igre (BFI) plesnim komadom “Memoari jedne buve” koja na smešan i opor način, u žanru “drumskog filma”, kritikuje medijski osvrt i prikrivanje stvarnih posledica krize.

U pejzažu pustoši i razaranja, tri lika se upuštaju u avanturu koja će im promeniti živote. Plesni komad na muziku Čajkovskog snažno udara u srž teme kojom se bavi dok je pođednako dinamična u svojoj egzekuciji: klasična i elektronska muzika mešaju se sa vizuelnim prikazom i crnim humorom kako bi zajedno opisali svež i frenetičan, posve lični doživljaj vezan za najveći izazov koju je zadesio Evropu od Drugog svetskog rata.

Fantazija i apsurd su vodilja tog koreografskog komada koji predstavlja specifičnu tačku gledišta na dekadenciju i bol, goruće teme u doba ekonomskog i socijalnog grča u Španiji. “Memoari jedne buve” su, kako je naveo BFI, predlog plesnog prekora dekadenciji, bolu koji se prikazuje u stilu “drumskog filma”.

U stalnom pokretu, mi bežimo ili idemo unapred? Šta ostavljamo iza sebe i kako to utiče na nas? U kojoj meri učestvujemo u izgradnji naše budućnosti? Da li su odnosi koje uspostavljamo na ovom nomadskom putovanju, saučesnički ili podrazumevaju saradnju? Ko su naši saputnici i kako ih biramo? To su neka od pitanja koja postavlja koreografkinja i igračica Sol Piko, dobar poznavalac španskih igara, klasične i savremene igre. Sve tri plesne discipline prožimaju se u njenim koreografijama u okviru najsavremenijeg pozorišnog izraza.

Sol Piko je u školi Movement Research u Njujorku izučavala različite tehnike savremene igre, a kasnije je radila kao igrač i koreograf sa brojnim trupama i plesnim stvaraocima. Njena prva kompanija - Robadura Dance je nastala 1988. godine, ali je tek sa trupom koja nosi njeno ime, osnovanom 1994. godine, razvila svoj stil. Lični pečat se može prepoznati kako u kreativnom, tako i u izvođačkom vokabularu, odnosno brojnim celovečernjim predstavama.

Režirala je i nastupala u nekoliko kratkih filmova i video radova, koji su osvojili dobre kritike i nagrade.

Za svoj rad je dobila Max nagradu za najbolju koreografiju, najbolju predstavu i najbolju igračicu, kao i Nacionalnu plesnu nagradu koju dodeljuje Vlada Katalonije.

Predstava “Memoari jedne buve” premijerno je izvedena u Teatru de Salt na festivalu Temporada Alta 2012. godine, a na 12. BFI biće igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

Publika BFI-ja ima priliku 30. marta u Pozorištu na Terazijama da pogleda još jedno izvođenje tri predstave njujorške trupe Balet Trokadero od Monte Karla, koja se poigrava tradicionalnim baletom kroz parodiju i zamenu uloga među polovima.

U Pozorištu na Terazijama gostovaće 1. aprila i trupa Zappala Danza, koja će izvesti predstavu “AntitelaRoberta Zapale.

12. BFI nudi od 23. marta do 9. aprila ukupno 16 predstava u Beogradu, dve u Novom Sadu i po jednu u Vršcu i Pančevu.

Festivalski sajt je belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistocne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav