• Search form

04.03.2015 | 10:43

Fenomen života umetnika

Fenomen života umetnika

Teatar Mimart već drugu sezonu izvodi na sceni Studentskog kulturnog centra predstavu “Plivati uz reku” Nele Antonović, koja je konceptualna analiza fenomena života umetnika, a otvara niz provokativnih pitanja, ali i odgovora koji se množe u nova pitanja.

Predstava je na repertoaru 4. marta, uz besplatan ulaz, a delom je zasnovana i na iskustvu samog Mimarta, jednog od najstarijih alternativnih pozorišta na prostoru bivše Jugoslavije, koje opstaje već 30 godina.

Glavno pitanje je: kako da uronimo u izvor? Lično iskustvo savremenih umetnika postaje danas važno za opstanak, te ova priča fizičkog transmedijalnog teatra, kako navodi autorka, otvara mogućnost za budućnost.

Koncept predstave, koju je Nela Antonović i režirala, zasnovan je na fenomenu toka, neprekidnog kretanja tela, pojava i objekata, uz poruku da umetnost ima moć da menja ljudske živote.

U predstavi igraju: Tanja Damjanovski, Anja Nikolić, Nikola Vranić i Đurđa Pavlović, a u ekipi su i Teuta Asllani (izbor muzike i glas uživo), Lidija Antonović (dizajn svetla i video art, sa Kristinom Drašković Bočkov) i Anđelija Marković (kostim).

Predstava “Plivati uz reku” učestvovala je na Internacionalnom festivalu novog i alternativnog teatra (INFANT) u Novom Sadu, kao i u Smederevu.

Predstava je premijerno i izvedena u SKC-u u maju 2014. godine, u okviru programa Teatra Mimart povodom 30 godina postojanja.

Nela Antonović vidi reku kao čovekovu biografiju - od izvora do ulivanja: prirodno nastaje, ima svoj izvor, uvećava se, negde ponire, nekad se izlije, u nju se ulivaju druge reke i potoci, ima svoja ostrva i na kraju se uliva. Njena snaga je promenljiva, može biti blaga i gnevna, može biti mirna i uzburkana, zaustavljena i iskorišćena, ali ona uvek ima svoj tok, svoj smer.

"Teško je plivati uzburkanom rekom, a posebno kada se pliva uzvodno”, navela je Nela Antonović, osnivačica Teatra Mimart koji je jedno od prvih alternativnih pozorišta na prostoru bivše Jugoslavije, a proteklih 30 godina realizovao je više od 50 predstava i nekoliko stotina performansa.

Pročitajte/pogledajte šta tim povodom kaže Nela Antonović u intervjuu za SEEcult.org, realizovanog u okviru projekta "Abeceda nezavisne kulture".

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav