• Search form

28.02.2015 | 22:14

Novi članovi ULUPUDS-a

Novi članovi ULUPUDS-a

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) primilo je 70 novih članova na osnovu godišnjeg konkursa, a njihovi radovi biće tradicionalno predstavljeni na grupnoj izložbi, koja će biti otvorena 2. marta u Galeriji SULUJ.

Izložba obuhvata radove autora iz svih devet sekcija ULUPUDS-a.

Najviše novih članova i ove godine je u Slikarsko-grafičkoj sekciji (30). Arhitektonska sekcija ima šest novih članova, Vajarska četiri, Dizajn 12, Istorija umetnosti tri, a Keramika samo jednog. U sekciju Scenografija i kostimografija primljeno je pet novih članova, dok sekcija Tekstil i savremeno odevanje ima šest novih članova, a Fotografija tri.

Prema navodima kustoskinje Vesne Milanović, konkurs za prijem novih članova ULUPUDS-a i izložba kojom se okončava, iznova potvrđuju značajno interesovanje savremenih stvaralaca u različitim oblastima primenjenih umetnosti i dizajna za uklјučenje u rad profesionalnog udruženja pod čijim okrilјem ostvaruju prava ne samo u domenu stvaralaštva, već i na polјu priznanja i unapređenja socijalno-pravnog statusa.

“Iako se zabeleženo interesovanje može pravdati različitim razlozima i tumačiti na različite načine, trebalo bi da je ono i svojevrstan podstrek borbi za dostojanstvo struke. Traženjem načina da se u konkretnim, nikad idealnim istorijskim okolnostima iznese misija usmerena ka animaciji i afirmaciji kreativnog potencijala društva i angažovanjem na očuvanju i unapređenju vrednosti i cilјeva zbog kojih traje i opstaje decenijama, ULUPUDS svake godine otvara vrata novim članovima – posebno mladim
perspektivnim autorima, predstavnicima generacija što tek traže potvrdu u svetu profesionalaca i, spremni za izazove, veruju u svoje mesto pod Suncem. Isti prag prelaze i iskusni, priznati stvaraoci posvećenici čiji su delovanje i profsionalna etika u saglasju sa cilјevima i izvornim načelima delovanja Udruženja. Priliv nove i dobre energije pretpostavka je i znak vitalnosti, a vitalnost, kao i delanje sada, koje se može povezati s kategorijama aktuelnost i autentičnost, udruženi s iskustvom i mudrošću, s pogledom koji nadilazi golu realnost, uslov su trajanja”, navela je Vesna Milanović u tekstu u katalogu.

Prema njenim navodima, nedavno stečen status reprezentativnosti ULUPUDS-a za oblast vizuelnih, odnosno primenjenih umetnosti i dizajna, zanimlјiva je i prilično zvučna sintagma, čini se i važna kvalifikacija.
Okolnost da su njeni sadržina i značenje u svojevrsnoj kontradiktornosti sa sivom i turobnom slikom o uslovima nesigurne ili produžene tranzicije, ekonomske krize, opšte besparice, beznađa i borbe za opstanak u svakom smislu, te naročito s nepovolјnim i nepristojnim mestom kulture i umetnosti na lestvici društvenih vrednosti, aktuelizuje i pitanje kriterijuma za prijem u članstvo. Iz odgovarajućeg ugla možda treba gledati i na podatak o blagom smanjenju broja novodočekanih u redove sekcija kroz koje Udruženje ostvaruje stručnu delatnost.

“Vremena krize i neizvesnosti prilika su za suočavanja i preispitivanja, neku vrstu otrežnjenja. Pitati se o tome ima li nade ne mora biti izraz očaja. Surove okolnosti i teški izazovi iznude nekad i izuzetnu volјu za životom, izrode nenadanu snagu neophodnu za važne pomake”, navela je Vesna Milanović.

Izložba novoprimljenih članova ULUPUDS-a biće otvorena do 11. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav