• Search form

09.02.2015 | 15:19

Otkucavanje do otvaranja MSUB i Narodnog muzeja

Otkucavanje do otvaranja MSUB i Narodnog muzeja

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac aktivirao je 9. februara na Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu satove koji odbrojavaju vreme do njihovog ponovnog otvaranja, nakon dugoočekivane rekonstrukcije.

Tasovac je aktivirao digitalni sat na MSUB-u na Ušću sa direktorom tog muzeja Jovanom Despotovićem i urednicima i novinarima kulturnih rubrika beogradskih medija, a sat na Narodnom muzeju sa direktorkom Bojanom Borić Brešković.

Sat na MSUB-u odbrojavaće vreme do 20. oktobra, za kada je najavljeno otvaranje tog muzeja, koji je zatvoren od 2007. godine.

Sat na Narodnom muzeju odbrojavaće vreme do 10. maja 2016. godine, kada bi i ta nacionalna muzejska ustanova trebalo da bude otvorena posle sanacije i delimične rekonstrukcije.

      Foto: MSUB Facebook

U MSUB-u je u toku priprema za izbor izvođača radova, koji će biti izabran na tenderu, a ujedno se priprema i nova stalna postavka jugoslovenske umetnosti 20. veka.

      Foto: Narodni muzej Facebook

I Narodni muzej, čija je obnova počela 20. decembra 2014, priprema stalnu postavku, koja je zatvorena od 2003. godine zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje muzejskog blaga.

Kako je nedavno izjavio ministar Tasovac, za rekonstrukciju MSUB će biti izdvojeno 975,8 miliona dinara, a za Narodni muzej 640,44 miliona u 2015. i 263,71 miliona u 2016. godini.

MSUB je i sam skretao pažnju na problem odlaganja rekonstrukcije, izmedju ostalog i ne-izložbom "Sta se dogodilo sa MSU?" koja je održana tokom leta 2012. godine kao otvoreni diskusioni forum koji otvara pitanja o odnosu države i društva prema MSUB-u u aktuelnom političkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom kontekstu.

      MSUB, 2012, foto: SEEcult

Jedan od radova bila je i instalacija kolektiva Ministarstvo prostora sa digitalnim satom koji je odbrojavao koliko je još vremena preostalo za savremenu umetnost u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav