• Search form

25.01.2015 | 16:23

Preminuo Pavle Minčić

Preminuo Pavle Minčić

Glumac Pavle Minčić preminuo je 25. januara u Beogradu u 84. godini, saopštilo je Narodno pozorište, u kojem je bio angažovan 40 godina i ostvario 125 uloga.

Vreme i mesto sahrane, kao i datum komemoracije, biće naknadno objavlјeni.

Minčića publika pamti kao satiričara, humoristu, pevača i pijanistu…

Poslednju ulogu na matičnoj sceni odigrao je 1993. godine u predstavi “Tužna je nedelјa” za koju je sam napisao songove.

Rođen 16. juna 1931. u Beogradu, Minčić je studirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, u klasi profesora Raše Plaovića.

Postao je član Narodnog pozorišta 1954. i ostao u njemu punih 40 godina – do odlaska u penziju.

Prva njegova velika uloga bila je u francuskoj komediji “Kad naiđu deca”, zatim u “Autobuskoj stanici” V. Indža, a potom su ušledile važnije role: Emil (Jaje, F. Marsoa), Baranže (Nosorog, E. Jonesko), Hlјestakov (Revizor, N. Gogolјa), Jerotije (Sumnjivo lice, B. Nušića), Panurgija (Rable, Ž. Baro), Ostap Bender (Zlatno tele, Ilјfa i Petrova), Nića (Pop Ćira i pop Spira, S. Sremca), Lučio (Mera za meru, V. Šekspira), Proka (Ožalošćena porodica, B. Nušića), Franja Josif (Analiza ili Franja Josif na otomanu Sigmunda Frojda, M. Hubaia), Smerđakov (Braća Karamazovi, F. M. Dostojevskog), Reže Šereš (Tužna je nedelјa, Petera Milera).

Igrao je i u drugim beogradskim pozorištima, kao i širom Jugoslavije, ali i u inostranstvu.

Publika ga pamti i kao kompletnog autora predstava "Olovka piše srcem" i "Pišem, pišem, štihove", ali i prvih političko-satiričnih i poetskih kabarea u Narodnom pozorištu na nekadašnjem Krugu 101 – zbog čega su ga smatrali osnivačem beogradskog literarnog kabarea. Iz tog vremena ostalo je zapisano da Narodno pozorište ima Veliku, Malu scenu i Pavla Minčića.

Kao penzioner, tokom NATO bombardovanja, gostovao je širom Srbije sa svojim "Antiratnim kabareom".

Minčić je igrao i u TV dramama, serijama, filmovima i imao popularne šou-programe. U dečjoj seriji "Na slovo, na slovo" bio je Paja, televizijski junak koga su zapamtile mnoge generacije.

Pored glume, bavio se režijom, komponovanjem muzike i adaptacijom tekstova.

Minčić je bio dobitnik brojnih nagrada, među kojima su i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u u Sarajevu, Zlatni ćuran, prva nagrada publike na prvom jugoslovenskom festivalu „Pozorište jednog glumca“ u Nikšiću, Nušićeva nagrada, Zlatni beočug za životno delo...

*Foto: Narodno pozorište

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav