• Search form

03.10.2018 | 12:04

Od ansambla do zajednice

Od ansambla do zajednice

Plavo pozorište poziva na radionicu fizičkog teatra “Od ansambla do zajednice” koju će 13. i 14. oktobra voditi italijanski glumac i reditelj Diego Pileđi iz Fondacije Jubilo iz Poljske - pozorišne grupe nastale 2011. godine u Vroclavu, vođene potrebom za umetničkom intervencijom kao protestom protiv kulturnog isključivanja.

Radionica bi trebalo da stvori most između pozorišnog rada Fondacije Jubilo i njegove moguće primene u socijalnim kontekstima. Počevši od rada u grupi, preći će se na individualni i partnerski rad, razvijajući senzitivnost ka elementima kao što su slušanje, odnos, dijalog, saopštilo je Plavo pozorište.

Fizički rad na kojem će se raditi predstavlja deo treninga i metodologije koju Fondacija Jubilo primenjuje u raznim kontekstima: od profesionalnog pozorišnog ambijenta do mesta bez direktnog pristupa kulturi (zatvor, izbeglički kampovi...). Tokom radionice će biti razvijani elementi grupne dinamike/rada u ansamblu, rada na odnosu/dijalogu, vežbe sa partnerom, rada na ritmu, glasu/telu, kao i rada od fizičkog istraživanja do pozorišne partiture.

Radionica je otvorena za glumce, performere, pevače, studente, edukatore i ljude zainteresovane za rad Fondacije Jubilo, koja je osnovana 2011. godine, a ima za cilj da dezintegriše socijalne, ekonomske, jezičke i kulturne barijere putem umetničkih susreta, gde je platforma razmene jezik pozorišta i muzike. Grupa vodi dugoročne radioničke susrete i kreira pozorišna dela koja stvaraju prostor za pozorišni dijalog učesnika i pozorišnog ansambla Jubilo, koji čine glumci i muzičari iz Italije, Poljske i Kanade.

Ansambl Fondacije Jubilo je od početka radio sa mladima sa fizičkim i mentalnim smetnjama, odraslima sa iskustvom mentalne bolesti, poljskom i romskom decom, beskućnicima, izbeglicama iz Bosne i zatvorenicima. Takođe, Jubilo sarađuje sa mnogim umetničkim organizacijama i pozorištima iz Vroclava i inostranstva, uključujući Grotovski institut.

Foto: Magdalena Madra

Diego Pileđi, koji će voditi radionicu, ima master iz glume sa Univerziteta Metropoliten u Mančesteru, koji je dobio sarađujući sa pozorištem Pesma koze (2011) i diplomu izvođačkih umetnosti Univerziteta u Milanu (2007). Jedan je od osnivača ansambla Odra (2012) i italijanske pozorišne grupe Il Giardino delle Ore (2010). Voditelj je pozorišne istraživačke ekspedicije Oistros, fokusirane na južnoitalijanski ritual tarantizma, kao i na tradicionalne posleničke i liturgijske pesme i borbu noževima. Od 2012. godine je osnivač i voditelj pozorišne kompanije Jubilo, koja razvija rad sa društveno marginalizovanim grupama. Sa Jubilom vodi radionice, režira i razvija pozorišne projekte u različitim miljeima uključujući ljude sa fizičkim i mentalnim smetnjama, izbeglice, članove romske zajednice i zatvorenike.

Radionica “Od ansambla do zajednice” organizovana je u okviru Festivala pozorišne pedagogije, koji će biti održan od 11. do 14. oktobra u sklopu projekta “Pozorište – susret, inkluzija, akcija”.

Radionica će biti održana 13. i 14. oktobra od 10 do 13 sati u prostorijama Plavog pozorišta u zgradi BIGZ-a (Bulevar Vojvode Mišića 17, VI sprat).

Svako od učesnika treba da pripremi tekst po izboru (sopstveni tekst, pozorišni tekst, tekst iz književnosti ili drugih izvora), a rad će biti
na engleskom jeziku.

Cena učešća je 20 evra, a prijavljivanje je na adresu plavopozoriste@gmail.com, preko koje je moguće dobiti i dodatne informacije (i na telefon 064 492 66 81).

Projekat sufinansiraju Erazmus+ program Evropske unije i ministarstva omladine i sporta i kulture i informisanja Srbije.

*Naslovna foto: Anđelka Vujinović

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav