• Search form

25.11.2014 | 13:41

20. FAF i u novoj Zvezdi

20. FAF i u novoj Zvezdi

Deo programa jubilarnog, 20. Festivala autorskog filma (FAF), biće prikazan i u bioskopu Zvezda, kao još jedan znak podrške Pokretu za okupaciju bioskopa koji je proteklih dana oživeo godinama zatvoreni i zapušteni bioskopski prostor u centru Beograda.

Program 20. FAF-a u novom bioskopu Zvezda počinje 27. novembra filmom “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju” Roja Andersona – pobednikom 71. Filmskog festivala u Veneciji, kojim će dan ranije biti svečano otvoren jubilarni FAF u Domu omladine Beograda.

Još nekoliko filmova iz raznovrsnog programa 20. FAF-a biće prikazano u bioskopu Zvezda koji su 21. novembra zauzeli mladi reditelji i aktivisti okupljeni u Pokretu za okupaciju bioskopa, organizujući svakodnevne projekcije i čišćenje zapuštenog prostora.

Savet FAF-a, kojim predsedava reditelj Srdan Golubović, među prvima je podržao okupaciju Zvezde i pozvao sve umetnike, ali i građane, da se pridruže odbrani zajedničkog prava na grad.

Savet FAF-a podržao je mlade ljude koji se "bore za mesto kakvo film i kultura moraju da imaju u društvu", smarajući da “lični interes ne može da stoji ispred opšteg i da je pretvaranje javnog dobra u privatno vlasništvo neprihvatljivo”, da su “zatvoreni bioskopi, zapuštene biblioteke, zapečaćeni muzeji deo šire strategije uništavanja javnog dobra”, da je “država odustala od zastupanja opšteg interesa u cilju zaštite interesa privatnog kapitala”, da su “problemi umetničkih radnika i radnica danas tek jedan vid problema svih građana”, da “grad pripada svima, a da je odbrana prava na grad odbrana života u tom gradu” i da “smo dovoljno odrasli da sami biramo oblike svog života”.

Domacu premijeru na 20. FAF-a, inače, imaće 28. novembra u DOB-u film “Neposlušni” Mine Đukić, mlade rediteljke koja je među inicijatorima zauzimanja Zvezde.

Nezvaničnom pretpremijerom “Neposlušnih”, bioskop Zvezda je i otvoren 21. novembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav