• Search form

11.11.2014 | 12:25

Obrenov u Kanjiži

Obrenov u Kanjiži

Filmski reditelj, montažer i esteta Ivan Obrenov održaće 14. novembra u Art kafeu u Kanjiži predavanje o filmskoj umetnosti, praćeno projekcijom kratkih filmova i inserata značajnih ostvarenja.

Rođen u Somboru, Obrenov spada među profesionalne filmske umetnike koji nisu prihvatili ograničenja društva u filmskom stvaralaštvu, stvarajući opus na alternativan način.

Obrenov je poznat i kao poznavalac filmske umetnosti, pa će njegove stavove imati priliku da čuje i kanjisska publika.

Kako je svojevremeno izjavio, njegovi filmovi izvan njega ne znače nikom ništa.

“Ponekad se pojave kao neka retrospektiva, ili kao jedna pojedinačna suza, ili kaplja iz ptičijeg kljuna. Oni nisu nikad imali komercijalni efekat, nisu bili nešto posebno pobunjenički, ali su u jednom vremenu titoizma bili jedan nebeski štral kojim je čovek mogao slobodno da, ličnom stazom, da putuje. U umetnosti je to onda nešto što autor filma može zvati svojom iskrenošću, svojim iskupljenjemsvojim dubinskim osluškivanjem iznutrice tragova svih onih kojih više nema, a ti si razlog za njihovo postojanje”, naveo je Obrenov u “Epitafu jednoj umetnosti”.

     La grande illusion

Filmsko veče Obrenova “Tvoj korak uz moj”, u okviru serijala “Film-Slika-Arhiva”, organizuju Regionalni kreativni atelje, Sinema filmska radionica i Kanjiža-Turizam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Vojvodine.

Ulaz je besplatan, a rezervacije su na broj telefona 024 415037.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav