• Search form

19.08.2018 | 18:40

Poziv na umetničku rezidenciju u Herceg Novom

Španjola fest objavio je poziv za učešće zainteresovanih umetnika u “Artist in residence” programu u Herceg Novom.

Svi zainteresovani, motivisani i kreativni pozvani su da se prijave na umetničku radionicu. Odabrana grupa će raditi na uređenju Španjola tvrđave, te učestvovati u predavanjima, eko kuhinji i informativnim ekskurzijama na opštini Herceg Novi.

Tim Španjole i ove godine nastavlja da revitalizuje tvrđavu kroz program aktivacije i festivalske sadržaje na kuli. Prethodne dve godine prostor tvrđave je značajnije uređen, a program koji je organizovan dosegao je regionalni i internacionalni okvir sa velikim brojem internacionalnih ucenika i posetilaca.

“Artist in Residence” ima za cilj da okupi umjetnike iz regiona koji će boraviti na tvrđavi u eko kampu, obilaziti grad i okruženje, i slušati zanimljiva predavanja. Učestvovaće u radionici organske ishrane, pravljenju sopstvenih ručkova na radionici kuvanja na tvrđavi i biti deo radnog tima koji će kroz umetničku intervenciju uticati da Španjola zavredi naziv “Rezidencije umetnosti” u Herceg Novom.

Poziv za učešće namenjen je svim afirmisanim i neafirmisanim umetnicima iz Crne Gore i regiona.

KADA I KAKO

Učesnici će tokom sedmodnevnog boravka u eko kampu na tvrđavi od 15. do 23. septembra 2018. imati priliku da posete razne delove grada i okruženja, da se upoznaju sa održivim načinima gradnje i ekološkim pristupima, sa sistemima utvrđenja u Boki Kotorskoj i da osmisle koncept svog umetnickog izraza kojim žele oplemeniti tvrđavu koristeći se pre svega principima efemerne arhitekture i prostorne instalacije.

Tema ovogodišnjeg programa aktivacije tvrđave je “Objekat”. Cilj je da se, uz limitiran budžet, ostvari ideja koja će, kroz umetnički izraz učesnika radionice, tvrđavi Španjola dati primenu, namenu i ime ka kome se kreće, a to je Rezidencija umetnosti.

Aplikanti moraju imati minimum 18 godina, a gornja granica nije određena.

Rok za prijavljivanje je 25. avgust 2018.

Rešenja mogu biti i funkcionalna, ali je više data prednost izražajnim rešenjima, koja uz pomoć manjeg budžeta, žele da ostave utisak na posetioce i utisak odnosa umetnika prema napsustenom prostoru tvrđave.

Više podataka o dosadašnjem delu realizacije programa aktivacije tvrđave Španjola moguće je naći na Fb strani spanjola.fest, kao iz videa koji predstavlja prošlogodišnji realizovani program aktivacije.

(SEEcult.org)

ALL YOU NEED IS SOMEONE LIKE ME....
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav