• Search form

01.10.2014 | 00:29

WC za izdavačku kuću Rende

WC za izdavačku kuću Rende

Izdavačka kuća Rende podnela je žalbu organizatorima 59. Sajma knjiga u Beogradu zbog raspodele izlagačkog prostora, a ukoliko ne dobije pozitivan odgovor, najavila je da prvi put posle 14 godina neće učestvovati.

Kuća Rende saopštila je da joj je organizator Sajma knjiga namenio mesto kod WC-a, ispod stepeništa Hale 1, dok je prostor na kojem je Rende godinama izlagalo dodelio izdavačkoj kući Plato.

To je učinjeno “u skladu sa novim pravilnikom” o učešću izdavača na Sajmu knjiga, a po tom pravilniku, kako podseća Rende, jedan od uslova su likvidnost i završni računi izdavača.

“Da je taj uslov poštovan, Plato ne bi mogao da učestvuje na Sajmu knjiga. Poznato je da su računi Platoa već dugo u blokadi i da Plato izdavačima duguje ogromne sume novca od njihovih prodatih knjiga u knjižarama Platoa, koje izdavači ne mogu da naplate upravo zbog blokade Platoovih računa”, saopštila je vlasnica i urednica izdavačke kuće Rende Slađana Novaković.

Odbor Sajma knjiga, kako je navelo Rende, nije poštovao ni kriterijum tradicije, budući da ta kuća učestvuje 14 godina na Sajmu knjiga, dok u slučaju Platoa “postoji jedino tradicija neprestanog bankrota i stalnog osnivanja novih firmi”.

Rende je navelo i da mesto koje mu je dodeljeno ne odgovara izdavačkom profilu i kvalitetu autora koje objavljuje, među kojima su Miljenko Jergović, Ante Tomić, Emir Imamović-Pirke, Marko Vidojković, Muharem Bazdulj, Borivoj Gerzić i Tomas Pletzinger, koji će biti i gosti te kuće na 59. Sajmu knjiga.

Odbor Sajma knjiga dopunio je u junu kriterijume za raspodelu prostora izlagačima, uz obrazloženje da je do sada postojala otvorena mogućnost za njihovo slobodno tumačenje i zloupotrebe prilikom dodelјivanja štandova.

Odbor je zato odlučio da “nedovolјno jasne kriterijume dopuni merlјivim i proverlјivim indikatorima, koji omogućavaju poštenu i transparentnu raspodelu prostora” na Beogradskom sajmu knjiga, čije će 59. izdanje biti održano od 26. oktobra do 2. novembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav