• Search form

11.07.2018 | 20:51

U slavu Milene Dravić u Puli

U slavu Milene Dravić u Puli

Srpski kulturni centar u Istri (SKUC) predstavlja od 12. jula izložbu fotografija Milene Dravić, legende jugoslovenskog i srpskog filma.

Izložba “Milena”, čiji su kustosi Maja Medić i Stefan Arsenijević, organizovna je u okviru pratećeg programa 65. Pulskog filmskog festivala, na kojem je Milena Dravić 1962. godine dobila Zlatnu arenu za ulogu u filmu “PrekobrojnaBranka Bauera, koja je bila presudna u daljem razvoju njene karijere.

Izložbu čini izbor od 70 fotografija koje predstavljaju tek deo fascinantne i raznovrsne karijere jedne od najvećih zvezda na ovim prostorima, naveli su organizatori, ističući da slavna glumica kontinuirano pleni vanserijskim talentom, lepotom i šarmom. Od spektakularnih ratnih epopeja do subverzivnih filmova crnog talasa, od ekranizacija narodne poezije do savremenih drama, od velikih tragedija do popularnih komedija, Milena Dravić uvek je autentična heroina srpske kinematografije.

U karijeri koja traje preko 50 godina, Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom je počela da se bavi još kao srednjoškolka, kada je otkrio češki režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film “Vrata ostaju otvorena” (1959).

U bogatoj glumačkoj karijeri osvojila je brojne nagrade, među kojima su nagrade "Ćuran" za uloge u predstavama "Ptic i ptica" i "Ćelava pevačica" na festivalu "Dani komedije" u Jagodini, nagrada "Žanka Stokić" za celokupan životni umetnički opus i doprinos, nagrada “Zlatna ruža” u Veneciji za ulogu u filmu "Jutro", nagrada "Zlatni David" za najbolju evropsku glumicu 1978. godine za ulogu u češko-američkoj koprodukciji "Voda nešto nosi" čuvenog pisca Lajoša Zilahija, u režiji oskarovaca Jana Kadara i Elmara Klosa, te nagrada u Kanu za ulogu u filmu "Specijalni tretman" Gorana Paskaljevića i Dušana Kovačevića 1980. godine.

Izložba je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, Jugoslovenskom kinotekom, Udruženjem dramskih umetnika Srbije, pod pokroviteljstvom gradskih vlasti Pule i Istarske županije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav