• Search form

18.09.2014 | 11:14

Mali princ Bajfordu i Balogu

Mali princ Bajfordu i Balogu

Dobitnici prestižne nagrade za životno delo “Mali princ” 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, su nedavno preminuli britаnski režiser, scenаristа i glumаc Timoti Džon Bajford, koji je veći deo rаdnog vekа proveo u Srbiji, i reditelj, dramaturg i teatrolog Geza Balog iz Mađarske.

Nagrada je dodeljena jednoglasnom odlukom Saveta Festivala, kojim je predsedavao teatrolog Jovan Ćirilov, a biće uručena 21. septembra na svečanom otvaranju 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici koji će predstaviti do 26. septembra, uprkos smanjenom budžetu, 15 predstava iz 13 zemalja iz celog sveta.

U ime Bajforda, koji je preminuo u maju ove godine i čija je smrt nenadoknadivi gubitak za kulturu Srbije, nagradu će primiti njegova supruga Zorica Bajford.

Zorici Bajford i Balogu će priznanje “Mali princ” uručiti direktor i selektor Festivala u Subotici Slobodan Marković.

Timoti Džon Bajford je početkom novembra 2013. godine, nakon što je obavešten da je dobio nagradu rekao, između ostalog, da je svestan značaja priznanja i da je “jako dirnut”, kao i da jedva čeka da poseti predstojeći Festival u Subotici.

Povodom nagrade Bajfordu, subotički festival prikazaće dokumentarni film Velje PavlovićaPitam se, pitam! Ko je Timoti Džon Bajford?” 23. septembra u Medija centru hotela Patria, u okviru večeri posvećene tom svestranom stvaraocu.

“Veče s Gezom Balogom”, drugim dobitnikom nagrade za životno delo, biće održano 25. septembra, takođe u hotelu Patria.

Timoti Džon Bajford autor je nekih od najboljih TV serija za decu na prostoru bivše Jugoslavije: "Neven", "Poletarac", "Nedeljni zabavnik", "Babino unuče", "Metla bez drške"… uz koje su odrastale generacije dece.

Rođen u Solsberiju u Velikoj Britaniji, gde se i školovao, dvogodišnje pozorišne studije završio je u Londonu, sa zvanjem teatarskog inspicijenta. Radio je u londonskim pozorištima (na Vest Endu), a televizijskim radom počeo je da se bavi na BBC-ju. Režirao je priloge i samostalne radove u dečjoj redakciji. Na BBC-ju je ostao do 1971. godine, kada je došao u TV Beograd, radeći koprodukciju s dramaturgom Milom Stanojević. Radio je serije za Dečju redakciju, Zabavni program i Školsku redakciju.

Dobio je više priznanja za svoj rad, a Međunarodni centar književnosti za decu "Zmajeve dečje igre" dodelio mu je povelju za sveukupno stvaralaštvo i bezgraničnu odanost detinjstvu.

Od 2011. bio je savetnik u Redakciji dečjeg i školskog programa RTS-a, a prema njegovom konceptu snima se emisija "Plava ptica".

RTS i Studio B zajedno su snimili film "Pitam se, pitam! Ko je Timoti Džon Bajford?“, čiji je autor Velja Pavlović.

“Ja sam još uvek dete u duši zahvaljujući životu provedenom sa decom”, govorio je Timoti Džon Bajford.

Madjarski reditelj, dramaturg, istraživač, istoričar i teatrolog Geza Balog, koji je i teoretičar pozorišta lutaka i književni prevodilac, rođen je u Budimpešti 1936. godine, a nakon studija glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Budimpešti, diplomirao je na Akademiji za pozorišnu umetnost u Pragu (DAMU), kao lutkarski reditelj i dramaturg. Magistrirao je 1992. godine.

Od 1963. godine, uz pauzu zbog rada u dramskim pozorištima, radio je u Državnom pozorištu lutaka, kao reditelj i umetnički rukovodilac, a posle 1992. u Budimpeštanskom pozorištu lutaka. Od 1964. do 1994. radio je kao  istraživač na Naučno-pozorišnom institutu.

Autor je brojnih kritika i eseja, više pozorišnih knjiga i prevoda dramskih dela poljskih (Fredro, Vispjanjski, Gombrovič, Vitkijevič, Mrožek, Ruževič), čeških (Čapek, Hrabal, Havel), slovačkih i ruskih dramatičara.

Od 1970. godine predaje u Studiju za pozorište lutaka u okviru Državnog pozorišta lutaka, kao i Budimpeštanskog pozorišta lutaka, a od 1998. do 2004. predavao je i na Univerzitetu lepih umetnosti. Od 2000. do 2008. bio je član Izvršnog odbora UNIMA-е (Union Internationale de la Marionnette - International Puppetry Association), od 1996. do 2004. bio je potpresednik, a od 2004. do 2008. predsednik UNIMA centra Mađarske. Radio je i u nekoliko dramskih pozorišta i pozorišta lutaka u inostranstvu, ali i kao televizijski reditelj. Dobitnik je nagrade “Mari Jasai” 1982.

Na 21. Festivalu pozorišta za decu u Subotici, inače, prvi put gostuju predstave iz Indije i Gruzije, a poseban fokus biće na slovenačkom lutkarskom pozorišnom stvaralaštvu, koje će biti predstavljeno kroz izložbu “100 godina slovenačke lutkarske umetnosti”, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija MajaronaVera u lutku”, u izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, te naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učešće predstave “Pekara Mišmaš” ljubljanskog Mini teatra, u režiji Roberta Valtla.

     Pekara Mišmaš

Sva pozorišta koja učestvuju u takmičarskom programu dolaze bez nadoknade putnog troška i honorara, a neka od njih, poput pozorišta iz Gruzije, prevaliće i nekoliko hiljada kilometara autobusom da bi igrala u Subotici.

Predstave će biti igrane u Dečjem pozorištu, Narodnom pozorištu (scena Jadran) i Pozorištu “Deže Kostolanji”, a svaka se izvodi na izvornom jeziku.

Pored takmičarskog programa, u pripremi je i šesti Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije “Deca u svetu elektronike”, učestvovati stručnjaci iz celog sveta.

Najavljeno je i pet izložbi, uz objavljivanje dve knjige i promovisanje izdanja autora iz zemlje i regiona.

Festival dodeljuje Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrade za režiju, scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine i Grada Subotice. Gostovanje indijske trupe omogućili su Ambasada Indije u Beogradu i Indijski savet za kulturne odnose (ICCR) iz Nju Delhija.

Prošle godine Gran pri 20. Festivala pozorišta za decu u Subotici dobila je ruska predstava “Karmen”, u dramatizaciji i režiji Borisa Konstantinova, koju je Vologdsko pozorište lutaka "Teremok" izvelo u konkurenciji sa još 19 predstava iz 14 zemalja iz celog sveta. Trijumf na jubilarnom subotičkom festivalu doživelo je i Grodnensko oblasno pozorište lutaka iz Grodna u Belorusiji, koje je odnelo nagradu za najbolju režiju Olega Žljugžde za predstavu “Pikova damaA. S. Puškina i P. I. Čajkovskog, kao i dve glumačke nagrade.

Festivalski sajt je www.lutfestsubotica.net, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav