• Search form

04.07.2018 | 13:09

Glup kao slikar

Glup kao slikar

Beogradska umetnica Darinka Pop Mitić predstavlja se od 5. jula u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda izložbom “Glup kao slikar” sa radovima nastalim intervencijama na dnevnim novinama u protekle četiri godine, koji predstavljaju umetnički komentar odabranih političkih događaja.

Za rad “Glup kao slikar”, koji je započela 2014. godine, umetnica bira najinteresantniju naslovnicu dnevnih novina (zanimljiva kompozicija, odnos teksta i slike…) tog dana. Takođe joj je, kako je navela povodom izložbe, bitno da se vesti ne ponavljaju iz dana u dan, da teme nisu strogo lokalne i da tekst prati slika.

“Suprotno svojim navikama, rešila sam da se podvrgnem eksperimentu i sebe prisilim da kroz određeno vreme, svakodnevno, čitam dnevne novine. I ne samo da čitam, već i da slikam po njima i tako proverim da li je moguće da se svakodnevni politički događaji prokomentarišu, označe i definišu kroz navodno najnižu umetničku formu – mrtvu prirodu. Zašto? Odgovor je pitanje: Zašto samo slikari da budu glupi? Pisci su savest nacije, pesnici njena duša, film je najvažnija umetnost, teatar ritualizacija zajednice, a slikari (da ne kažem umetnici) su samo glupi?”, navela je Darinka Pop Mitić.

Darinka Pop Mitić (1975) studirala je Fakultet političkih nauka, a potom Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2004. godine izlaže samostalno u zemlji i inostranstvu.

U svom radu bavi se rekonstrukcijom kolektivne memorije i njenog uticaja na politiku i obrnuto. Pokušava da isprati i sazna razloge zašto se pojedina dela, stavovi ili istorijski događaji nađu ili ne u našem vidnom polju, kao i da ispita ulogu našeg saučesništva i poricanja u tom procesu.

Njene nedavne izložbe uključuju: Grammar of Freedom / Five Lessons: Works from the Arteast 2000+ Collection, Muzej savremene umetnosti Garaža, Moskva, Rusija (2015); Put za Evropu, sa ukusom soli, Studio Tomaseo, Trst, Italija (2015); Le Retour de la Balle Tiree, Kulturni centar Srbije, Pariz, Francuska (2015); Ko to tamo peva?, Memorijal Nadežde Petrović, Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak (2014); Zehntausend Taschungen und hunderttausend Tricks, 21er Haus, Muzej savremene umetnosti, Beč, Austrija (2014); Meeting points 7, Institut za afričke studije i V.A.C. fondacija, Moskva, Rusija (2014); deveto Gvanđu bijenale: Round table, Gvanđu, Južna Koreja (2012)…

Izložba “Glup kao slikarbiće otvorena do 26. jula, uporedo sa izložbama Davora KonjikušićaAutocesta” u galeriji Artget i Ane ElizabetNowness” u Likovnoj galeriji KCB-a.

Za 14. jul najavljeno je objedinjeno vođenje kroz sve tri postavke.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav