• Search form

14.09.2014 | 16:21

Museum of Important Shit

Museum of Important Shit

Reditelji filma o Niku Kejvu “20.000 dana na Zemlji” Ijan Forsajt (Iain Forsyth) i Džejn Polard (Jane Pollard), dugogodišnji saradnici tog svestranog muzičara i umetnika, pokrenuli su virtuelni muzej “običnih stvari izuzetnog značenja” koji mogu dopunjavati svi zainteresovani.

Među eksponatima tog onlajn projekta, smeštenog na sajt filma “20.000 dana na Zemlji”, našao se i isečak iz novina jedne obožavateljke filmskog reditelja Emira Kusturice.

Priloge su dali i sam Kejv i članovi njegovog benda Nick Cave and The Bad Seeds.

Prema navodima rediteljskog para Forsajt-Polard, reč je o “malim stvarima koje nas čine onima što smo”.

Među njima je i žvakaća guma Nine Simone, a od nje je sve i počelo – Kejv je za vreme snimanja filma “20.000 dana na Zemlji” ispričao rediteljima da je Nina Simone bila prava noćna mora u bekstejdžu uoči jednog od poslednjih koncerata. Kada je izašla na scenu i sela, izvadila je žvakaću gumu iz usta i zalepila je na klavir… i onda se transformisala. “To je bio jedan od onih retkih trenutaka. Nik je osetio kako mu srce lupa. Svi smo imali neka slična iskustva”, naveo je rediteljski par. Nekoliko nedelja kasnije, kako su naveli Forsajt i Polardova, prilikom snimanja druge scene, Kejv je pitao Vorena Elisa iz benda da li se seća koncerta Nine Simone. Elis je odgovorio da čak ima njenu žvakaću gumu. I pokazao ju je - umotanu u peškir.

Kao što je Kejv rekao u filmu: “To je đubre, ali važno đubre. I u tome je stvar i sa ovim muzejem… Svi skupljamo neke predmete male finansijske vrednosti, ali koji čuvaju priče o tome što nas čini onim što jesmo”, naveli su Forsajt-Polard i pozvali sve da podele svoja sećanja sa svetom.

Njihov film “20,000 Days on Earth, koji kombinacijom dramskih elemenata i realnosti opisuje fiktivnih 24 sata u životu Nika Kejva, imao je svetsku premijeru na 30. Sandensu početkom ove godine, gde je osvojio dve nagrade, a u Evropi je premijerno prikazan na 64. Berlinalu.

‪(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav