• Search form

23.07.2014 | 16:28

Tesno i za SAD i za Komonvelt

Tesno i za SAD i za Komonvelt

Autori iz većine zemalja Komonvelta skrajnuti su sa liste za književnu nagradu Buker nakon što je ove godine prvi put otvorena i za američke pisce.

Australijski pisac Ričard Flenegen (Richard Flanagan) jedini je autor na široj listi za nagradu Buker koji nije iz Velike Britanije/Irske i SAD, a nominovan je za roman “The Narrow Road to the Deep North”.

Među 13 autora u širem izboru za nagradu Buker, vrednu 50.000 funti, našlo se četvoro američkih pisaca (Joshua Ferris, Karen Joy Fowler, Siri Hustvedt i Richard Powers), uz Jozefa O'Konora (Joseph O'Connor) iz Njujorka, koji je rođen u Irskoj, a odrastao u Holandiji, pa je opisan kao “irsko-američki” pisac.

Među nominovanima je i raniji dobitnik Hauard Džekobson (Howard Jacobson), dok neka poznata imena, kao što su Ian Makjuan (Ian McEwan) i Dona Tart (Donna Tartt), nisu uspeli da uđu u širi izbor.

U trci za nagradu Buker je i autor bestselera Dejvid Nikols (David Nicholls), čiji je novi roman “Us” posvećen braku i zahtevima roditeljstva. Dejvid Mičel (David Mitchell) je treći put nominovan, ovoga puta za “The Bone Clocks”.

Među nominovanima su svega tri žene, među kojima je i Ali Smit (Smith) iz Škotske, nominovana za roman “How To Be Both” koji se sastoji iz dva dela – o umetniku u vreme renesanse u Italiji i detetu 60-ih godina 20. veka, pa čitaoci mogu da odaberu sami koji će najpre pročitati.

Među autorima na široj listi je i Pol Kingsnort (Paul Kingsnorth), autor debitantskog romana “The Wake”, koji je napisao nakon kroufanding kampanje na internetu, jer njegov mali izdavač (Unbound) ne bi imao novca za štampanje te knjige.

Žiri nagrade Buker opisao je širu listu kao raznovrstan izbor ambicioznih, eksperimentalnih, duhovitih i umetničkih radova, punih “divnih priča i fascinantnih karaktera”. Žiri je naveo da je impresioniran spektrom tema koje obuhvataju odabrani romani, čije se radnje protežu od 11. veka do daleke budućnosti.

Uži izbor biće saopšten 9. septembra, a nagrada će biti svečano uručena 14. oktobra na ceremoniji u Londonu koju će prenositi Bi-Bi-Si.

Prošle godine nagradu Buker dobila je novozelandska autorka Eleanor Katon (Catton) za roman “The Luminaries”. Kao 28-godišnjakinja, ušla je u istoriju kao najmlađa dobitnica nagrade Buker.

Šira lista za Buker 2014:

Joshua Ferris - To Rise Again at a Decent Hour (SAD)
Richard Flanagan - The Narrow Road to the Deep North (Australija)
Karen Joy Fowler - We Are All Completely Beside Ourselves (SAD)
Siri Hustvedt - The Blazing World (SAD)
Howard Jacobson - J (Velika Britanija)
Paul Kingsnorth - The Wake (Velika Britanija)
David Mitchell - The Bone Clocks (Velika Britanija)
Neel Mukherjee - The Lives of Others (Velika Britanija)
David Nicholls - Us (Velika Britanija)
Joseph O'Neill - The Dog (Irska/SAD)
Richard Powers - Orfeo (SAD)
Ali Smith - How to be Both (Velika Britanija)
Niall Williams - History of the Rain (Irska)

Sajt Buker nagrade je themanbookerprize.com

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav