• Search form

27.08.2014 | 14:15

Nenarativni strip

Nenarativni strip

Izložba doktorskog umetničkog projekta Vladimira Veljaševića “Nenarativni strip” biće otvorena 29. avgusta u Galeriji FLU u Beogradu, a predstavlja pokušaj metodološkog i umetničkog istraživanja u području geometrizovane vizuelne naracije.

Doktorski umetnički projekat “Nenarativni strip – primena principa formalne redukcije” nije usmeren na usko polјe grafike i štampe kao medija, već po prirodi problematike obrađuje i segmente komercijalnog i umetničkog stripa, filmskog jezika i estetike i različitih umetničkih koncepata koji gravitiraju ka reduktivnim minimalističkim postupcima i strukturalnim postavkama.

Projekat čine dve povezane celine - prva celina biće formirana od originalnih strip tabli rađenih za komercijalno tržište, koje su korišćene kao polazište za umetničko istraživalјe, dok drugu celinu sačinjavaju grafički listovi izvedeni u tehnikama ručne štampe, koji su nastali kao rezultat umetničkog istraživanja u okviru doktorskog umetničkog projekta. Ti listovi se mogu posmatrati kao pojedinačni radovi, ali i kao deo celine koja se može definisati kao nenarativni strip, saopštila je Galerija FLU.

Vladimir Veljašević bavi se ilustracijom i stripom.

Rođen 1969. u Smederevskoj Palanci, diplomirao je 1995. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku, u klasi profesora Mileta Grozdanića, a magistrirao je 1998. kod istog profesora.

Zaposlen je na grafičkom odseku FLU u Beogradu od 1999. godine.

Član je ULUS-a od 1996. godine, a od 2005. godine sarađuje sa Diplomacy education center (Ženeva i Malta), na programima Climate change i Internet-governance.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav