• Search form

21.08.2014 | 11:58

7. Ars Kozara

7. Ars Kozara

Sedmo izdanje laboratorije umetnosti u prirodi “Ars Kozara” biće održano od 23. do 31. avgusta na lokalitetima Mrakovica i Glavuša u okviru Nacionalog parka “Kozara”, u organizaciji Likovnog udruženja “Tač.ka” iz Prijedora, a okupiće 13 umetnika odabranih na osnovu konkursa.

Za sedmo izdanje land art/art in nature laboratorije “Ars Kozara” odabrani su: Goran Čupić, Aleksa Gajić, Miodrag Jović, Aleksandra Kukoljac, Bojan Matović Fligler, Melita Matović Fligler, Irena Mirković, Davor Paponja, Bojana Radenović, Vladimir Sekulić, Danka Terzić i Suzana Vulović.

Stručni žiri činili su Irfan Hošić, Igor Bošnjak i Mladen Bundalo.

“Ars Kozara” prati ideju pokreta umetnost u prirodi (Art in Nature) koji je doživeo ekspanziju 90-ih godina 20. veka, a zasnovan je na ideji stvaranja umetničkih radova u prirodi korišćenjem prirodnih materijala i metoda koji ne narušavaju ekosistem.

Pored klasičnih instalacija i skulptura, “Ars Kozara” je 2012. godine proširila polje interesovanja i na eksperimente šireg interdisciplinarnog polja koje obuhvata i video, fotografiju, kritičke tekstove, istraživački rad, umetničke akcije, performans…

“Ars Kozara” je zamišljena kao “muzej na otvorenom”, čije eksponate posmatrači mogu da vide duž staze na lokalitetu Glavuša i neposrednoj blizini monumentalne zone Mrakovica.

Laboratorija je otvorenog karaktera i svi su dobrodošli da se pridruže organizatorima i učesnicima u praćenju realizacije izabranih umetničkih projekata.

Laboratorija umetnosti u prirodi “Ars Kozara” jedina je te vrste u BiH, ali i jedna od retkih na Balkanu.

Kvalitet projekta i važnost njegovog održavanja i ove godine prepoznali su Nacionalni park “Kozara” koji ustupa lokaciju i pruža stručnu i tehničku pomoć u realizaciji radova, a glavnu finansijsku podršku pruža Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske. Ove godine projekat ima i simboličnu podršku Grada Prijedora.

Likovno udruženje “Tač.ka”, organizator “Ars Kozare”, osnovano je u februaru 2007. godine kao neformalna umetnička grupa čiji su primarni ciljevi bazirani na povećanju broja i kvaliteta kulturnih dešavanja, podizanju kulturne svesti građana, te promovisanje mladih umetničkih potencijala kako opštine Prijedor, tako i cele Bosne i Hercegovine i regiona.

“Tač.ka” artikuliše svoje ciljeve najviše kroz laboratoriju umetnosti u prirodi “Ars Kozara” koji se već uspešno realizuje šest godina, a svojim radom nastoji da se što više poveže sa sličnim udruženjima i grupama u zemlji i regionu i tako pokuša da utiče na subjekte nadležne u kreiranju kulturne politike u zemlji.

(SEEcult.org)

digitalizacija, ubsm
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav