• Search form

22.08.2014 | 12:15

4. Avgust jednog diverzanta

4. Avgust jednog diverzanta

Festival Avgust jednog diverzanta (AJDE) u Kruševcu, u organizaciji Asocijacije mladih, nudi od 21. do 23. avgusta filmski program kratkih i dokumentarnih filmova, uz nastup lokalnih muzičara.

Program četvrtog izdanja festivala AJDE počeo je predstavljanjem “Prababa produkcije” iz Beograda koje je specijalizovana za izradu kreativnih dokumentaraca, među kojima su i nagrađivani “Kavijar konekšn” i “PogrebnikDragana Nikolića.

Film “Pogrebnik” o unosnom poslu prevoza preminulih emigranata širom Evrope na programu je i 20. Sarajevo film festivala i 17. DokuFesta u Prizrenu, a ranije ove godine dobio je nagradu za najbolji domaći film na festivalu Beldocs u Beogradu.

Uz izbor kratkih filmova iz Estonije i Italije, AJDE fest prikazaće 22. avgusta u bioskopskoj sali Doma sindikata i dugometražni dokumentarac “Girl Model” koji pruža insajderski uvid u modnu industriju iz vizure devojčice iz Sibira i skauta za modele, u produkciji njujorške nezavisne kuće Carnivalesque Films. Autorski i produkcijski tandem Dejvid Redmon i Ešli Sabin poznat je i po dokumentarcu “Mardi Gras: Made in China”, koji je prikazan na festivalu Slobodna zona u Beogradu.

Za završnicu AJDE festa 23. avgusta najavljeni su filmovi Ognjena Glavonića o Živanu Pujiću Džimiju – mladom pesniku i zaljubljeniku u pank muziku, koji gotovo bez ikakvih prihoda ne odustaje od pank festivala koji organizuje u svom selu Tomaševac. Biće prikazan kratki film “Živan Pujić Džimi” i dokumentarac “Živan pravi pank festival”, koji je prikazan već na mnogim međunarodnim festivalima, a na programu je i predstojećeg prvog izdanja Pančevo film festivala.

Glavonić će učestvovati i u razgovoru o svojim filmovima nakon projekcije na AJDE festu, koji će biti završen nastupom kruševačkim muzičara iz više bendova (od bi-bapa preko panka do noiza), koji će uživo stvarati muziku za kratke avangardne filmove.

Početak druge i treće večeri AJDE festa u znaku je kratkih filmova filmskih škola i festivala iz Estonije, Italije i Bugarske.

AJDE festival organizuje Asocijacija mladih zahvaljujući programu “Uspešni fandrejzing” Trag fondacije/Balkanskog centra za lokalne incijative, u okviru programa “Mladi su zakon” Ministarstva za omladinu i sport. Festival je organizovan iz uz nesebičnu pomoć prijatelja, rođaka i sugrađana.

Festivalski sajt je http://ajdefest.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav