• Search form

19.08.2014 | 11:27

Otvoreno o Preokretima

Otvoreno o Preokretima

Muzej savremene umetnosti u Beogradu organizuje 20. avgusta “Dan otvorenih vrata” u okviru izložbe "Preokreti" Siniše Ilića, Tine Gverović i Bena Kejna (Cain) u Salonu MSUB, koja je realizovana u saradnji sa Tejt Modern, a problematizuje pitanje namene muzeja danas.

Kustoskinja izložbe Una Popović odgovaraće od 17 do 20 sati na pitanja posetilaca o toj izložbi, koja je drugi deo saradnje MSUB-a i londonskog muzeja Tejt Modern, odnosno formalni i tematski nastavak izložbe "Izvrnuta kuća" koja je organizovana u Tejtu od 22. novembra 2013. do 13. aprila 2014.

Umetnicima Siniši Iliću i Tini Gverović, koji su se predstavili u Londonu, na izložbi u Beogradu pridružio se i engleski umetnik Ben Kejn.

Polazište celokupnog projekta je pitanje namene muzeja danas, kroz promatranje sličnosti u promišljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje. Budući da je zgrada MSUB-a na Ušću zatvorena za javnost već sedam godina zbog odlaganja završetka rekonstrukcije, postavlja se pitanje izlaganja i upotrebe kolekcije, kao i edukacije publike, što dalje otvara i pitanje značaja i značenja ne samo MSUB-a kao institucije - formalne kuće moderne i savremene umetnosti, već i izlaganja i opstanka savremene umetnosti u Srbiji danas. S druge strane, muzej Tejt Modern, koji godišnje poseti i do pet miliona ljudi, jeste institucija od svetskog značaja i svojevrstan muzejski brend, a same socijalne i ekonomske okolnosti u kojima deluje i način na koji deluje su znatno drugačiji.

     Tina Gverović i Siniša Ilić, sa snimanja filma Kameleon, Beograd, 2014. Foto: MSUB

Izložba "Preokreti" u Salonu MSUB bavi se pitanjem muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih - kolekcijom, publikom i zgradom, čime se tematski nadovezuje na izložbu "Izvrnuta kuća". Pored pojedinih segmenata sa prve izložbe, druga ima fokus na tri rada posebno producirana za ovu priliku u Beogradu tokom maja, juna i jula: film "Kameleon", zvučni zapis "Kuće u pokretu" Siniše Ilića i Tine Gverović i Kejnov rad "Kratki padovi" koji se direktno odnosi na MSUB, a sastoji se od tri dela: iskrojene tkanine u obliku muzejskog tlocrta - jednoobraznog plana sačinjenog od šest kubusa sasečenih uglova; crno belih fotografija tkanine u samoj zgradi Muzeja; i video rada sa snimkom čoveka kako stoji na tkanini koja mu se izmiče pod nogama, i večito je u kontradikciji između pada i stajanja na njoj.

      Ben Kejn, Kratki padovi, fotografija, 2014. Foto: MSUB

Za potrebe snimanja filma "Kameleon" korišćeni su različiti segmenti instalacije sa izložbe "Izvrnuta kuća", kao što su mural, šator/tenda, serija crteža i slika, koji su na neki način prerađeni i iznova upotrebljeni kao deo postavke u različitim prostorima u zgradi MSUB. Film je metafora o međuljudskim odnosima upravo kroz proces pravljenja mesta (u ovom slučaju muzeja) i realnih potreba individua i njihovih funkcionalnih realnosti. Namerno se, pritom, ističe proces izgradnje prostora kao nedovršen, koji se nalazi između neregularnog, prekinutog, nedefinisanog i onoga koji ipak polako stiče neki oblik i počinje da ima smisla.

      Tina Gverović i Siniša Ilić, izgled izložbene postavke Izvrnuta kuća, 2013, Tejt Modern, London. Foto: Tejt Modern

Izložba "Preokreti", kako su naveli autori, na više nivoa ima nameru da definiše muzej kao prostor za razmišljanje, prostor u kome se gradi i formira proces. Povezujući lokalna iskustva i delovanja, preispitujući globalne namere i posledice, umetnici su na suptilan način predstavili probleme piripadanja, raseljenosti i nestabilnosti u okviru šireg društveno-političkog konteksta koji danas, možda više nego ikada pre, markira položaj umetnosti i formira specifičnosti i osobenosti umetničkih institucija.

Saradnja MSUB-a i Tejt Modern realizuje se u okviru programa/projekta "Project Space" koji taj londonski muzej uspešno sprovodi već dve godine, a podrazumeva njegovo direktno udruživanje sa umetničkim institucijama i nekomercijalnim kulturnim organizacijama širom sveta. Namera tog programa je da promoviše seriju samostalnih ili grupnih internacionalnih izložbi i prezentuje mlađe autore i projekte savremene vizuelne umetničke prakse.

Izložba je otvorena do 28. septembra u Salonu MSUB.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav