• Search form

23.07.2014 | 12:19

Krležin Sprovod u Ulyssesu

Krležin Sprovod u Ulyssesu

Teatar Ulysses premijerno izvodi 23. jula u tvrđavi Minor na Malom Brionu predstavu Miroslava Krleže “Sprovod u Therezienburgu”, u režiji i koreografiji Staše Zurovca, uz učešće solista i ansambla Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Reč je o groteskno-satiričnom Krležinom proznom tekstu iz ciklusa o Glembajevima koji je bliži komediji, nego tragediji.

Radnja se događa u garnizonu carske i kraljevske Sedamnaeste dragunske pukovnije u mađarskom podunavskom gradu Terezijenburgu koji posećuju trojica visokih japanskih zvaničnika zaduženih u ratu protiv Rusije.

U predstavi igraju Vanda Winter, Dražen ČučekOzren Grabarić i Alexander Balanescu, te članovi Baleta splitskog HNK-a, koji je i koproducent te predstave.

Zurovac potpisuje i adaptaciju i dramaturšku obradu Krležinog teksta, kompozitor je Marjan Nećak, a scenografiju i kostim osmislila je Bjanka Adžić Ursulov.

Nakon premijere, predstava “Sprovod u Therezienburgu” biće igrana do 27. jula.

Brod iz Fažane polazi svakoga dana polazi u 20.15.

Sajt Ulyssesa je www.ulysses.hr, a program sezone nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav