• Search form

05.07.2014 | 10:02

Završnica 10. PatosOFFiranja

Završnica 10. PatosOFFiranja

Festival PatosOFFiranje, koji je proteklih nedelju dana oživeo Smederevo, završava se 5. jula proglašenjem pobednika, nakon devetodnevnog raznovrsnog programa, kojim je i zabavio publiku i skrenuo pažnju na niz aktuelnih pitanja o današnjem društvu.

Poslednjeg dana jubilarnog, 10. PatosOFFiranja, publika ima priliku da prisustvuje na glavnom trgu političko-satiričnom kabareu “Stend Ap, Serbie’’ AP SKC Niš, koji govori o manama i vrlinama u Srba i šire. Zasnovan na delima Jovana Jovanovića Zmaja, tekst je aktuelizovan tako da je ravan dnevnoj štampi.

Svečano će biti otvoren i novi mural PatosOFFiranja, kojim PATOS teatar, organizator te manifestacije, tradicionalno oživljava fasade u Smederevu, aktivirajući tako i urbani prostor u njihovom okruženju.

Za decu je u ponudi predstava “Klupica’’ čakovečkog Pinkleca, u režiji Marija Kovača.

      Parkić je naš

Festivalski program tematski je uokviren stogodišnjicom od početka Prvog svetskog rata, pa je na otvaranju 27. juna prikazan film RTS-a “Milunka Savić – heroina Velikog rata” u Istorijskom arhivu, a za zatvaranje je odabrana  monodrama “Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratuJelene Mile iz Beograda i M.A.M.M.A. produkcije, posvećena ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu u toku Velikog rata. Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija stvarnih likova, a prateći njihova živa svedočenja i biografije, pruža sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode.

       Živa biblioteka

U završnici će na Patosceni biti predstavljene i festivalske radionice, nakon čega sledi proglašenje pobednika i zvanično zatvaranje 10. PatosOFFiranja, koje je organizovano ove godine pod sloganom “Umetnost, rad, akcija!”, ukazujući na opredeljenost ka umetnosti koja je delatna, okrenuta ka realnosti svakodnevice, ali i opštijih duhovnih kretanja.

      Gužva na performansu Birokrata

Aktivno i usmereno delovanje umetnosti ogledalo se u brojnim programima posvećenim žarišnim tačkama savremenog društva. Oblasti od posebnog značaja su obrazovanje, koje poslednjih godina prolazi kroz brojna previranja; i vaspitanje čija se kriza ogleda u višestrukim nerazumevanjima koja rezultuju diskrimintorskim odnosom mladih jednih prema drugima. S obzirom na to, odabran je niz radova koji preblematizuju te teme. Među njima su ciklusi različitih umetničkih oblika koje se bave obrazovanjem i marginalizovanim grupama.

      Plivati uz reku, Teatar Mimart

Osim PatosOFFiranja, jubilej je obeležilo i nekoliko gostujućih trupa, medju kojima je i Teatar Mimart iz Beograda koji slavi 30 godina postojanja, a izveo je performans "Voda" i novu predstavu "Plivati uz reku", u režiji Nele Antonović.

ERGStatus iz Beograda predstavio je interaktivnu instalaciju “Subjekt na rubu”, realizovanu povodom 15 godina rada, a Aps Art je održao otvorenu radionicu i prikazao video povodom desetogodišnjice postojanja.

       Video prezentacija ApsArta

Između ostalog, veliku pažnju izazvao je i Žiga Čamernik iz Ljubljane monodramom “Gospodin predsednik”, kao i predstava “O s(a)vestiSanje Krsmanović Tasić o ubijenoj beogradskoj novinarki Dadi Vujasinović.

       Gospodin predsednik, Žiga Čamernik

Na 10. PatosOFFiranju predstavljena je i srpska slem scena, u organizaciji Poezina, a Led art (Šok zadruga) iz Novog Sada prikazao je instalaciju “Šok kofer”, nastalu povodom rezultata gradskog konkursa za kulturu 2013. godine.

       Šok kofer

Više programa pripremili su partneri u projektu LOTREK, uključujući predstave nastavnika (Buđenje - Zrenjanin, Vremeplov - Smederevo, Put – Niš, Špagete da spasu stvar! – Beograd…), kao i radionicu za nastavnike “Anegdote iz učionice”, koju organizuje Bazaart.

      Predstavljanje srpske slem scene

PatosOFFiranje je, između ostalog, treći put organizovalo “Živu biblioteku”, u saradnji sa Savetom Evrope i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Srbije, u okviru koje su posetioci mogli da, kroz razgovor sa ljudima  čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama.

       O s(a)vesti, Sanja Krsmanović Tasić

Povodom jubileja, PatosOFFiranje je ustanovilo i nagradu “Niko Garone” za posebno angažovanje u kulturi Smedereva i Srbije, nazvanu imenom pokojnog italijanskog novinara i kritičara Nika Garonea. Smatrajući da izvođačke umetnosti ne bi mogle da deluju na društvo, niti da ostvare komunikaciju sa sredinom bez novinara i medijskih kuća koji svoj rad posvećuju kulturi i umetnosti, nagrada "Niko Garone" uručena je na otvaranju 10. PatosOFFiranja RTS-u za uvođenje emisije “Kulturni dnevnik”, Portalu za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org za kontinuirano i dosledno praćenje i promociju kulture u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope u oblasti internet novinarstva, kao i novinaru RTV Smederevo Draganu Pavloviću i novinarki lokalnog lista “Naš glas” Snežani Glišić za naročit doprinos kulturi Smedereva.

      Tradicionalna akcija Patosadnja na otvaranju 10. PatosOFFiranja

Jubilarno PatosOFFiranje priključilo se i podršci poplavljenim područjima u Srbiji, pa je ulaz za program u Centru za kulturu Smederevo bila poslata poruka na broj 1003, dok su programi na trgu i gradskim šetalištima besplatni.

      Aulò teatar iz Italije

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Smederevo, fondacija TRAG, USAID, Institut za održive zajednice, te kancelarije Saveta Evrope i Poverenice za ravnopravnost. Stalnu podršku festivalu PatosOFFiranje od osnivanja pružaju Centar za kulturu Smederevo i udruženje Bazaart iz Beograda.

Sajt PATOS-a je www.patos.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE.

*Foto: Vladislav Nešić & SEEcult

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Bez naziva
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav