• Search form

30.04.2018 | 23:17

Otvaranje galerije Laufer izložbom Vesne Pavlović

Otvaranje galerije Laufer izložbom Vesne Pavlović

Beograd dobija još jednu privatnu galeriju - samostalnom izložbom “Sites of MemoryVesne Pavlović, umetnice iz Srbije koja živi i radi u SAD, 4. maja biće otvorena galerija Laufer u Savamali.

Fotografsko delovanje Vesne Pavlović, kako je naveo istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević povodom izložbe, ispostavlja se kao indikativno, pa i pionirsko, u procesu redefinisanja fotografskih i uopšte umetničkih postupaka i istraživanja u Srbiji od početka 90-ih. Tada su je njeni savremenici mogli upoznati kao pridruženu članicu grupe Škart - koja će se sa poetičkim i participativnim formama delovanja izvan etabliranog sistema ispostaviti kao prekretnička umetnička pojava, a njene fotografije postaće amblematske kao dokumenti aktivnosti u okviru civilnog društva, antiratnih pokreta ili pak dokumenti performativnih i kritičkih umetničkih postupaka u javnom prostoru.

“Ostvarivši tako čitav jedan arhiv slika o tom vremenu, Vesna Pavlović se od kraja 90-ih gotovo i neće vraćati sopstvenoj arhivi, ali će zato čitav njen rad od tada biti posvećen odnosu fotografskog i arhivskog. U tom odnosu fotografsko nije toliko funkcija dokumentovanja događaja, nije samo proces proizvodnje slika o nekom događaju, koliko i samo utiče na događaj koji određuje tipologiju sećanja. Fotografska slika oblikuje sećanje tako što postaje njegovo mesto, njegova investirana lokacija”, naveo je Dimitrijević.

U radovima koji su usledili, a posebno posle odlaska u SAD, interesovanje Vesne Pavlović za foto-arhive, naročito one koji se odnose na socijalističku Jugoslaviju, uvek je bilo “pitanje materijalizacije neke fotografske slike u stvarnom, fizičkom prostoru, a posebno u onom koji ima neku funkciju u procesu sećanja”, naveo je Dimitrijević.

Vesna Pavlović, koja je danas profesorka Univerziteta Vanderbilt, ima bogatu izlagačku praksu, uključujući solo izložbe u Phillips Collection muzeju u Vašingtonu, First Art muzeju u Nešvilu, Muzeju Jugoslavije u Beogradu i Crocker muzeju umetnosti u Sakramentu, kao i brojne grupne izložbe širom sveta. Njeni radovi se nalaze u brojnim javnim i privatnim umetničkim kolekcijama, među kojima su Phillips Collection, Hirshhorn Museum i Sculpture Garden u Vašingtonu, te Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

Osnivač galerije Laufer u Ulici Svetozara Radića 4 je David Laufer koji je, nakon diplomiranja na Sorboni, živeo i radio u Parizu, Njujorku, Istanbulu, Beogradu i Lozani, pre nego što se preselio u Beograd sa porodicom.

Laufer je zalaganje na lokalnoj umetničkoj sceni započeo kao savetnik ministra kulture 2002. godine u procesu rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu, a od tada do danas, kako je navedeno u saopštenju, permanentno radi na promociji i unapređenju savremene umetničke scene u Srbiji.

Logičnom sledu za otvaranje galerije - svojevrsne platforme za umetničke izložbe, događaje i promociju umetnika, prethodilo je njegovo dugogodišnje iskustvo kolekcionara umetnosti.

Laufer smatra da srpska umetnička scena ima jedinstveno mesto na evropskoj sceni, ali je, uprkos tome što je dala brojne svetski poznate umetnike, uglavnom ostala neotkrivena od međunarodne umetničke zajednice.

Smatrajući da su zajedničke teme u vezi sa nedavnom prošlošću regionu sve više relevantne za aktuelne događaje širom sveta, Laufer smatra da je  trenutak da šira publika shvati jak osećaj regionalnog identiteta koji je nastao iz sukoba. To je bio podstrek za osnivanje galerije Laufer, a kako je najavljeno, biće i njena misija.

Među umetnicima koje galerija Laufer zastupa, pored Vesne Pavlović, prvu postavu čine i Dragan Bibin, ruska umetnica Sofia Yechina, Adrian Klajo, Dejan Krstić i Boogie.

Izložba “Sites of Memory” Vesne Pavlović biće otvorena do 18. juna.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav