• Search form

04.06.2014 | 14:48

Više od 80 filmova na 21. Paliću

Više od 80 filmova na 21. Paliću

Festival evropskog filma Palić predstaviće od 19. do 25. jula više od 80 filmova u deset programskih celina, a uprkos skromnom budžetu za manifestaciju tog obima i značaja, najavio je i određene novitete, uz nastavak afirmisanja najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise.

Pojedinosti raznovrsnog programa 21. Palića još nisu objavljene, osim što je za završnicu najavljen pobednik nedavnog 67. Filmskog festivala u Kanu – turska drama “Zimski sanNurija Bilge Džejlan (Ceylan).

Uz oko 85 filmova, 21. Palić ponudiće publici i dve izložbe, tri naučna skupa i muzički program, najavljeno je 4. juna na konferenciji za novinare u Beogradu, na kojoj je predstavljen i novi Savet tog festivala, kojim predsedava proslavljena glumica Mira Banjac.

Mira Banjac istakla je da Palićki festival za nju nije nepoznanica, jer ga dugo već prati, a sada je čeka, kako je navela, da sačuva ono što su stvorili direktor Radoslav Zelenović i ekipa oko njega.

"Festival na Paliću je sačuvao svoju profilisanost, što je verovatno bio najteži zadatak. U pitanju je Festival koji teško opstaje u celoj našoj situaciji. Međutim, ovi ljudi vrlo stidljivo i vrlo vaspitano ćute i rade onoliko koliko može da se uradi i na tome sam im posebno zahvalna", rekla je Mira Banjac, koja je funkciju predsednika Saveta preuzela od Branislava Lečića.

Lečić je istakao da mu je bilo zadovoljstvo da predsedava Savetom, a kao član tog tela, nastaviće i ubuduće da se bori da Palićki festival “opstane na mapi Evrope”. “Važno je da ovakav jedan pogled na filmsku umetnost bude nastavljen, jer je to kontakt sa svetskom kinematografijom”, naglasio je Lečić.

Uz Miru Banjac, Lečića i direktora Palićkog festivala Zelenovića, u novom Savetu su i Petar Mitrić, Blažo Perović, Zoran Đerić, Sabolč Tolnaj, Zoltan Šifliš i Gordan Mihić.

Novina je i to što je glavni selektor postao Petar Mitrić, dosadašnji selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope”. Nikolaj Nikitin, dosadašnji glavni selektor, postao je umetnički direktor Palićkog festivala.

U Glavnom takmičarskom programu biće 13 filmova, od kojih je jedan van konkurencije. Glavni program posvećen je evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Međunarodnim žirijem predsedavaće Pjer Anri Delo (Pierre Henri Deleau) iz Francuske, pokretač programa “Petnaest dana režisera” u Kanu.

Takmičarski program “Paralele i sudari” ponudiće deset filmova iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potrebe za mirom i suživotom, tolerancijom...

Među redovnim festivalskim programima je i “Mladi duh Evrope” koji obuhvata 15 filmova, a prema rečima selektora Mitrića, biće buntovan i ekspresivan kao i do sada. Među filmovima u tom programu, najčešće napravljenih minimalnim budžetom, biće i ostvarenja mladih srpskih autora koji su postigli značajan međunarodni uspeh.

Uz omaž programe dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”, čija imena još nisu objavljena, Palić tradicionalno predstavlja i nova ostvarenja mađarske kinematografije, a ove godine posvećen je i novom gruzijskom filmu.

U programu “Eko Dox” biće prikazano šest ostvarenja koja je odabrao Igor Toholj, kojima Palićki festival ukazuje na potrebu očuvanja životne sredine i skreće pažnju na ekološke probleme koji zabrinjavaju.

Uvod u 21. festivalsko izdanje biće program “Klasici na trgu” koji će biti održan od 12. do 18. jula na prostoru ispred subotičke Gradske kuće, a pružiće publici priliku da uživa u sedem remek dela majstora evropske kinematografije koji su digitalizovani.

Palićki festival će, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, prikazati i šest filmova posvećenih Prvom svetskom ratu, povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog početka.

Najavljena je i izložba i naučni skup “Srbija i srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”. U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, dvadesetak učesnika govoriće o filmskom nasleđu iz vremena Prvog svetskog rata i zbivanjima zabeleženim na filmu na ovim prostorima.

U saradnji sa Forumom Ziviler Friedensdienst (forumZDF), najavljena je i izložba “MOnuMENTI promenljivo lice sećanja”, koju će pratiti i panel diskusija u prostorijama Fondacije “Danilo Kiš”.

Festivalski program obuhvata, između ostalog, i naučni skup na temu “Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja”.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Blažo Perović, u ime organizatora, rekao je da se pripreme 21. Palićkog festivala odvijaju u destimulativnom ambijentu zbog opšte situacije u zemlji, ali je istakao da taj festival ostaje privržen obavezi da učini kulturu Srbije prepoznatljivom na evropskom i međunarodnom nivou.

"Merion Doring, direktorka Evropske filmske akademije, konstatovala je prošle godine da je naš festival ušao u predvorje najvažnijih festivala u Evropi. Međutim, mi održavamo festival u gradu gde nema prave bioskopske infrastrukture, naš budžet je 10 ili 15 puta manji od deset najvažnijih evropskih festivala, a Palić kao turistička destinacija ne funkcioniše", rekao je Perović.

I Zelenović se osvrnuo na mnogobrojne neizvesnosti i probleme u oblasti kulture u Srbiji.

“Ima i ove godine mnogo problema. Međutim, jedna stvar nikada nije bila problem, a to je koncept ovog festivala. Mnogi festivali kubure sa time šta je njihov koncept. Ovaj Festival je prošao sve što je moralo da se prođe. Bili smo nacionalni festival, pa smo bili nacionalni i inostrani, ali smo u više od poslednjih deset godina došli do toga da budemo isključivo festival evropskog filma. Osim Subotice ne znam ni jedan drugi prostor gde bi se to tako, što kažu novi klinci, 'primilo'. Kada imate prodatih čak 800 karata za ruski film, što je problem u mnogim drugim sredinama, onda možemo da kažemo da je onaj najveći strah, o tome kako će publika primiti novu promenu, prošao bezbolno”, istakao je Zelenović, koji je i v.d. direktor Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Zelenović je rekao da su ove godine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, kao i pokrajinske vlasti Vojvodine i gradske vlasti Subotice imale razumevanja za Palićki festival.

Prema rečima Perovića, budžet je ove godine oko 220.000 evra (oko 24 miliona dinara), što je otprilike na nivou prošlogodišnjeg. Ministarstvo kulture daje devet miliona dinara, Pokrajina 9,8 miliona, a gradske vlasti Subotice nešto više od 5 miliona.

Palićki festival je 2013. godine, u jubilarnom, 20. izdanju, prikazao oko 90 filmova u 11 selekcija, uprkos krizi i smanjenom budžetu.

Na Konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije jubilarni Palić prvobitno je dobio svega 1,3 milion dinara, a nakon burnih reakcija u javnosit, odobrena je dodatna podrška od pet miliona.

Najboljim filmom 20. Palića proglašen je holandski “Borgman Aleksa van Varmerdama, a nagrade je odnelo još nekoliko društveno angažovanih ostvarenja.

Festivalski sajt je www.palicfilmfestival.com

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav