• Search form

19.07.2013 | 15:03

Borgman pobednik 20. Palića

Borgman pobednik 20. Palića

Najboljim filmom 20. Festivala evropskog filma Palić proglašen je holandski “Borgman” Aleksa van Varmerdama, a nagrade je odnelo još nekoliko društveno angažovanih ostvarenja.

Borgman” je zaslužio nagradu Zlatni toranj kao “moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što ne može da se odgovori”, naveo je u obrazloženju međunarodni žiri 20. Palića, na čelu sa srpskim režiserom Srđanom Dragojevićem.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Tudoru Đurđiju za rumunski film “O puževima i ljudima”.

Kako je istakao žiri, to je “pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije”.

Specijalno priznanje dodeljeno je glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu “U ime…” Malgožate Šumovske, jer je jedinstvenim prikazom Katoličke crkve, ponudio “neodoljivo i jedno od najhrabrijih glumačkih izvođenja viđenih u istočno-evropskoj kinematografiji u poslednjoj dekadi”.

Na predlog žirija, koji je odgledao 13 filmova u Glavnom takmičarskom programu, Bord Festivala dodelio je nagradu “Sejfi Teoman” za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film - finskom ostvarenju “Otvori mi se” (režija Simo Halinen), ističući da je to hrabro ostvarenje koje se bavi internacionalnom temom koja je još uvek tabu u mnogim zemljama Evrope i sveta, a ispričana je na skroman i iskren način.

U žiriju Glavnog programa 20. Palića, pored Dragojevića, bili su i direktorka festivala u Ruenu Marketa Hoduškova iz Češke, programska direktorka kanske Nedelje kritike Pamela Pianeca (Francuska), glumica Nurgul Jesilkaj iz Turske i britanski reditelj Ešli Horner.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa “Paralele i sudari”, kojim je predsedavala Irena Bilić iz Francuske, proglasio je najboljim među ukupno deset ostvarenja turski film “Hladnoća”, u režiji Ugura Jusela, ističući da je to “poetičan i hrabar osvrt na složene odnose u Turskoj, predstavljene kroz snažna glumačka ostvarenja, bogatu karakterizaciju, doslednim rediteljskim postupkom”.

Napominjući da je bilo teško opredeliti se za jedan film u selekciji “Paralele i sudari”, žiri kritike je specijalnu nagradu dodelio ruskom filmu “Hoću i jaAlekseja Balabanova, uz obrazloženje da je i ovaj put stvorio “jedinstven poetičan svet u isto vreme reflektujući turbulentno rusko društvo”.

U žiriju kritike bile su, uz Irenu Bilić, i Karmen Grej iz Velike Britanije i Kristina Đuković iz Srbije.

Jubilarni, 20. Festival evropskog filma Palić svečano je otvoren 13. jula uručenjem nagrada “Aleksandar Lifka” rediteljima Emiru Kusturici i Nikiti Mihalkovu, a uprkos krizi i smanjenom budžetu, ponudio je ukupno oko 90 filmova u 11 selekcija, počev od “Kongresa” nagrađivanog izraelskog autora Arija Folmana koji je prikazan van konkurencije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav