• Search form

22.05.2014 | 11:37

Podrška i poziv MSURS

Podrška i poziv MSURS

Muzej savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci usmeriće aktivnosti na pružanje profesionalne pomoći ugroženim institucijama kulture u RS, koja je trenutno fokusirana na prikuplјanje foto- dokumentacije i evidentiranje štete.

Tek će nakon analize stanja na terenu biti moguće preduzeti potrebne mere za saniranje štete, izjavila je v.d. direktorka MSURS Sarita Vujković, saopštio je taj muzej.

MSURS poziva sve institucije koje u fundusima čuvaju eksponate likovne umetnosti, kao i privatne vlasnike i umetnike čija su dela ili atelјei oštećeni, da se jave u tu instituciju kako bi se zajednički preduzele potrebne mere za saniranje štete i zaštitu kulturnog nasleđa.

Kako je naglasila Sarita Vujković, izuzetno je važno detalјno dokumentovati sva oštećenja, kako samih muzejskih predmeta, tako i izložbenih prostora i prostora depoa.

Stručnjaci MSURS su, inače, sa profesorima i studentima Akademije umetnosti iz Banjaluke i predstavnicima Narodnog pozorišta RS, posetili 20. maja Centar za kulturu i obrazovanje i Regionalni muzej u Doboju. Tom prilikom su uručili humanitarnu pomoć, a pomogli su i čišćenje poplavom nastradalih objekata.

Osim te humanitarne i prijatelјske pomoći, obema institucijama na raspolaganje je stavlјena stručna pomoć i profesionalna podrška.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav