• Search form

15.05.2014 | 12:37

Žizel Ben-Dor sa BGF

Žizel Ben-Dor sa BGF

Beogradska filharmonija završava ciklus “Na visokim potpeticama”, posvećen ženama dirigentima, koncertom koji će 16. maja održati u Kolarčevoj zadužbini sa legendom američke klasične muzičke scene, Žizel Ben-Dor, uz jednu od najboljih harfistkinja današnjice Janu Buškovu.

Publici će biti predstavljena dela meksičkih i argentinskih kompozitora.

Finale ciklusa koncerata “Na visokim potpeticama” biće u tropskim i okretnim ritmovima latino repertoara, a ritmičnim i koloritnim programom vladaće zvuk perkusionista, najavila je BGF.

Filharmonija će se pretvoriti u marijači orkestar i dočarati zvuk Meksika u kompoziciji Huapango H.P. Monkaja, zatim ples kubanskog porekla u Dansonu A. Markeza. Čak 11 perkusionista nosiće plemensko ritualni zvuk u kompoziciji Noć Maja S. Revueltasa, koja se često naziva latinoameričkim Posvećenjem proleća.

       Žizel Ben-Dor i BGF

Solistkinja Jana Buškova predstaviće svoje umeće u Hinasterinom koncertu za harfu i orkestar.

Dirigentkinja Žizel Ben-Dor ima posebnu naklonost ka latinoameričkom repertoaru koju duguje svom urugvajskom poreklu.

“Žene su oduvek bile inspiracija za nastajanje velikih umetničkih dela, a koncertna i operska scena je bez njih nezamisliva. Ali na poziciji dirigenta - dame su ređe zastupljene iako nas je mnogo više nego ranije. Za muzičare je najvažnije da su dobri u svom poslu, a profesionalnost ne zavisi od pola”, navela je Žizel Ben-Dor, koja je tokom bogate dirigentske karijere nastupala sa Njujorškom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Losanđeleskom filharmonijom i mnogim drugim.

Ciklus “Na visokim potpeticama”, kako je navela Beogradska filharmonija, dokazao je da dirigentski podijum više nije rezervisan isključivo za muškarce.

Završni koncert ciklusa “Na visokim potpeticama” BGF posvećuje svim ženama - profesionalcima u svom poslu, pa će tim povodom ugostiti poznate dame iz različitih oblasti.

Sajt BGF je www.bgf.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav