• Search form

29.01.2018 | 13:15

Boje, patnje i život Fride Kalo

Boje, patnje i život Fride Kalo

Izložba španske umetnice Marije HeseBoje, patnje i život Fride Kalo” biće otvorena 9. februara u Institutu Servantes u Beogradu, a obuhvata 30 ilustracija koje predstavljaju kultne, ali i manje poznate slike Fride Kalo, kao i neke od najznačajnijih trenutaka iz njenog života koji danas važi za umetničko delo za sebe.

Stapajući bol i patnju sa životnim radostima i ljubavima i prenoseći taj jedinstveni spoj kako na slikarsko platno, tako i na svet oko sebe, Frida Kalo je umetničkom univerzumu udahnula svežinu i emociju. Uz neizbežan meksički kolorit i tradiciju, dela te legendarne umetnice, kako podseća Institut Servantes, postala su važan deo istorije umetnosti, a njen nesvakidašnji život učinio ju je ikonom pop kulture.

Ilustracije Marije Hese rađene su u tehnikama kao što su gvaš, tuš i akvarel, na grafičkom papiru.

Marija Hese (1982) autorka je ilustrovanih knjiga kao što su “Gordost i predrasude” i “Frida Kalo. Jedna biografija”, koju je za 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga 2017. godine objavila na srpskom jeziku izdavačka kuća Dibidus. Njeni radovi objavljeni su u prestižnim španskim časopisima kao što su Jot Down i Maasai Magazine, a ilustracije redovno objavljuje i na Instagram profilu koji prati više od 56.000 korisnika.

Maria Hesse

Uoči otvaranja izložbe o Fridi Kalo u galeriji Instituta Servantes, biće upriličen razgovor “Šaputanja i predrasude: žene i kreativnost”, u okviru kojeg će Marija Hese i beogradska umetnica Di Ujdi razgovarati sa Jelenom Stevanović (Dibidus) o svojim radovima, ilustracijama i inspiracijama, kao i o položaju i ulozi žena u svetu umetnosti.

Za 10. februara od 10 časova najavljena je radionica ilustracije Marije Hese za učenike od 12 do 14 godina, pobednike strip konkursa koji je 2017. godine organizovao Institut Servantes u okviru proslave Dana španskog jezika. Nakon toga, umetnica će se družiti sa posetiocima galerije i potpisivati primerke knjige “Frida Kalo. Jedna biografija”.

Izložba Marije Hese biće otvorena do 8. aprila.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav