• Search form

21.03.2014 | 22:14

Digitalne biblioteke i arhivi

Digitalne biblioteke i arhivi

Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković”, organizuje 7. i 8. aprila u Beogradu i Novom Sadu međunarodnu naučnu konferenciju “Digitalne biblioteke i digitalni arhivi”, koja će pokrenuti neke od ključnih tema za razvoj informacionog društva.

Konferencija će ukazati na izuzetnu ulogu digitalnih biblioteka i digitalnih arhiva, kao i na značaj informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) za nauku, kulturu i obrazovanje u savremenom društvu, najavili su organizatori.

U prisustvu uglednih istraživača i šire javnosti, konferencija će pokrenuti i neke od ključnih tema koje čine neophodnu osnovu za razvoj informacionog društva: autorska prava, zaštita intelektualne svojine, digitalizacija dragocenih knjiga i nepublikovanih naučnih radova, značaj digitalizacije za razvoj nauke, kulture i nastave, standardizacija i kontrola kvaliteta digitalizacije, učenje na daljinu itd.

Namera organizatora, kako su saopštili, jeste da povežu ugledne stručnjake iz tih oblasti i uspostave dijalog učesnika konferencije i javnosti.

Budući da je digitalizacija pokrenula važna i osetljiva pitanja, konferencija osmišljena i kao platforma za dijalog i diskusiju. Predstavljanjem značaja i prednosti, višestruke koristi i brojnih mogućnosti koje donose IKT - konferencija će doprineti i popularizaciji upotrebe novih tehnologija u ovim oblastima.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Sajt konferencije je www.fil.bg.ac.rs/digital2014

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav