• Search form

14.11.2013 | 10:14

ULUPUDS proslavio 60 godina

ULUPUDS proslavio 60 godina

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) proslavilo je 13. novembra 60 godina postojanja svečanom akademijom u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj, uz uručenje godišnjih nagrada i priznanja.

Uprkos finanijskim problemima, čitav ovogodišnji program ULUPUDS-a bio je posvećen jubileju.

Predsednik ULUPUDS-a Vladimir Lovrić istakao je da je ULUPUDS u proteklih 60 godina predstavio brojnim izložbama stvaralaštvo umetnika iz svih devet svojih sekcija.

Ocenjujući da je umetnost danas izmeštena iz života, Lovrić je podsetio i na reči nobelovca Ive Andrića da je umetnost  slična životu, odnosno igri. Umetnost “izgleda kao igra, a u stvari je đavolski ozbiljna stvar, i utoliko ozbiljnija ukoliko više liči na igru”, rekao je Lovrić na svečanosti, koju je vodila dramska umetnica Danica Maksimović.

Članove ULUPUDS-a različitih generacija pozdravio je, u ime domaćina, i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, podsećajući na 15-godišnju borbu za novu zgradu Kinoteke.

Podsećajući da je zgrada u Uzun Mirkovoj, koju je 1864. godine izgradio knez Aleksandar, imala burnu istoriju, Zelenović je istakao da su “kinotečani” uspeli da se izbore da to zdanje tokom 2000-ih ne postane još jedan u nizu tržnih centara - kako mu je pretila opasnost, uprkos tome što je dodeljeno Jugoslovenskoj kinoteci.

“Spasili smo ovaj spomenik kulture i da smo samo to uradili od nas bi bilo dosta”, rekao je Zelenović, koji će borbu za zgradu u Uzun Mirkovoj opisati i u knjizi koju piše “Kako su mi otimali Kinoteku”.

Učesnicima svečane akademije ULUPUDS-a prikazan je i kratki film o toj borbi, a imali su priliku da obiđu i izložbenu postavku Kinoteke koja svedoči o uzbudljivoj istoriji svetske i kinematografije na ovim prostorima.

Na svečanoj akademiji uručene su i nagrade ULUPUDS-a, uključujući Veliku nagrada za primenjenu umetnost i dizajn koja je dodeljena Pavlu Vasevu za projekat rekonstrukcije zgrade Jugoslovenske kinoteke.

Nagradu za životno delo dobili su Milenko Kosanović i Ljiljana Manzalović (Slikarsko-grafička sekcija), Angelina Atlagić i Marina Vukasović Medenica (Scenografija i kostimografija), Ivanka Jevtović (Tekstil i savremeno odevanje), Zorica Bajin Đukanović i Rajko Karisić (Fotografska sekcija), Velimir Vukićević i Antonija Dragutinović (Keramika i staklo) i Branko Bojović, Milan Miodragović i Ivan Ratković (Arhitektura).

Godišnje nagrade ULUPUDS-a dobili su Jelena Miletić, Katarina Lazić Vasiljević i Ivan Albreht (Keramika i staklo), Irena Šentevska, Zora Bojić i Bojan Kovačević (Istorija umetnosti), Snežana Pešić Rančić (Tekstil i savremeno odevanje), Petar Vujošević, Olivera Štrbac i Goran Jović (Slikarsko-grafička sekcija), Mitar Petković, Ivan Gračner i Irena Dimitrijević Rabobjanović (Vajarstvo), Aleksandra Mokranjac, Đorđe Alfirević i Dragana Stevanović i Oliver Stanković (Arhitektura), Vladimir Kovač, Milica Ilić Mrvić i Marko Gavrilović (Dizajn), Mario Bralić i Marija Janković (Fotografija), te Jasmina Holbus, Tatjana Radišić i Ljiljana Petrović (Scenografija i kostimografija).

Godišnje priznanje za izvanredno angažovanje na zadacima ULUPUDS-a dobili su Željko Komosar, Ljiljana Stojanović i Borjana Šuvaković.

ULUPUDS je na svečanoj akademiji pozdravio i novoprimljene članove i dodelio zahvalnice partnerima, a u prigodnom programu nastupila je Maja Volk sa bendom.

Jubilej ULUPUDS-a obeležava se tokom cele 2013. godine, a bila mu je posvećena i velika retrospektiva u izložbenom salonu na Andrićevom vencu, održana u junu neposredno nakon 45. Majske izložbe u istom prostoru.

Na retrospektivi je predstavljeno svih devet sekcija sa više od 25 disciplina koje deluju u okviru tog udruženja, koje ima status reprezentativnog po Zakonu o kulturi, a osnovano je 1953. godine.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav