• Search form

25.08.2017 | 13:22

Indonežanski filmovi u Kinoteci

Indonežanski filmovi u Kinoteci

Nedelja indonežanskog filma biće održana od 28. avgusta do 3. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a obuhvata žanrovski i tematski različita ostvarenja nastala većinom u proteklih pet godina.

Program te revije, koju Jugoslovenska kinoteka organizuje u saradnji sa ambasadom Indonezije u Beogradu, počinje filmom “Salavaku” (Salawaku, 2016) reditelja Pritagire Arianegareo dečaku koji napušta selo u potrazi za svojom starijom sestrom, a u toj potrazi pridružuje mu se momak iz Džakarte koji ima sličan problem.

Za 29. avgust najavljen je film “Aisjah: Neka budemo porodica” (Aisyah: Biarkan Kami Bersaudara, 2016) Nervina Novianta, zasnovan na istinitoj priči o muslimanskoj devojci koja postaje učitelјica u udalјenom području u Indoneziji, pokusavajući da se prilagodi novoj sredini u kojoj većinski deo stanovništa čine katolici.

Iste večeri biće prikazan i film “Ogledalo nikad ne laže” (Mirror Never Lies, 2011) Kamile Andini koji prikazuje bogatstvo morske prirode u Vakatobiju i verovanja lokalnog stanovništva kroz priču o devojčici koja pokušava da pronađe svog oca koji je nestao u okeanu.

Publika će 30. avgusta imati priliku da pogleda film “Kad je Sukarno bio u Ende” (Ketika Bung di Ende, 2013), čiju režiju potpisuje Viva Vesti, a govori o Sukarnovom životu u egzilu u priobalnom gradu Ende, u kojem mu je bio zabranjen kontakt sa lokalnim stanovništvom, ali je upravo tu uspeo da osmisli budućnost svoje domovine i da postavi pet principa koji i danas ujedinjuju različitosti Indonezije.

Za 31. avgust najavljen je film “Svetlost sa Istoka: Ja sam Maluku” (Cahaya Dari Timur: Beta Maluku, 2014), koji potpisuje Anga Dvimas Sasango, a govori o pokušaju Sanija Tavainele da spasi decu iz svog sela od religijskih sukoba uz pomoć fudbala. Njegova odluka da u tim uvrsti decu različitih religija dovodi, međutim, do međusobnih sukoba.

Za 1. septembar najavljen je film “Krv i molitva” (Darah & Doa) reditelja Usmara Ismaila iz 1950. godine, koji donosi priču o dugom maršu vojnika Silivandži divizije kojima je bilo naređeno da se vrate u svoju bazu iz Jogdžakarte do Zapadne Jave, nakon što su holandske jedinice napale i zauzele Jogdžakartu. Indonežanske vojnike je predvodio kapetan Sudarto. Nјihov marš se završio 1950. godine nakon priznavanja potpune nezavisnosti Republike Indonezije.

Iste večeri biće prikazan i film “U potrazi za polumesecom” (Mencari Hilal, 2015) Ismaila Basbeta o starcu koji je proveo ceo život verujući da ne postoji ništa plemenitije od života provedenog prema pravilima islama. Njegov duh je, međutim, slomlјen kada saznaje da je Ministarstvo vera proneverilo više milijardi budžetskih sredstava koje su bile namenjene negovanju religije.

U završnici publika će videti 2. avgusta animirani film “Panđi Semirang” (Panji Semirang) Sumantija Adefiana iz 1953. godine o bogatom nasleđu književnih dela Indonezije. Priča je smeštena u daleku prošlost područja Istočnog kralјevstva Jave.

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav