• Search form

29.06.2017 | 21:19

Najbolji evropski filmovi

Najbolji evropski filmovi

Festival evropskog filma Palić biće najavljen od 3. do 9. jula u Subotici izborom filmova ovenčanih brojnim nagradama, počev od “Tonija Erdmana” rediteljke Maren Ade, dobitnika nagrade Zlatni toranj za najbolji film na 23. FEF Palić.

U okviru predfestivalske selekcije “Best of Europe 2016” 24. FEF Palić, u subotičkom bioskopu Eurocinema biće prikazani i “Druga strana nade” Akija Kaurismakija, “Ja, Danijel Blejk” Kena Louča, “Matura” Kristijana Munđijua, “Najsrećniji dan u životu Oli Makija” Juha Kuosmanena, “Raj” Andreja Končalovskog i “Hulijeta” Pedra Almodovara.

Nagrađivano ostvarenje “Toni Erdman” komedija je o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu. Na prošlogodišnoj, 29. dodeli Evropskih filmskih nagrada “Toni Erdman” je osvojio čak pet  priznanja, uključujući za najbolji film, režiju, scenario i glumca i glumicu, a dobio je i nagradu Fipresci na Kanskom festivalu i bio nemački kandidat za Oskara.

Kaurismakijeva “Druga strana nade” neobična je priča o prijateljstvu finskog trgovačkog putnika i sirijskog izbeglice, a Loučev “Ja, Danijel Blejk”, dobitnik Zlatne palme, govori o žrtava duhumanizovane birokratije savremene Engleske.

Munđiuov film “Matura”, premijerno prikazan u Srbiji upravo na FEF Palić 2016. godine, govori o kompromisima i implikacijama roditeljstva.

Finsko ostvarenje “Najsrećniji dan u životu Oli Makija” priča je o bokseru koji se bori u leto 1962. za titulu svetskog šampiona u perolakoj kategoriji, ali se kao problem ispostavlja to što se zaljubio…

Drama “Raj” Končalovskog prati dvoje glavnih likova čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svetskog rata – on je oficir Š divizije Helmut koji je došao u koncentracioni logor da obavi istragu korupcionaške afere, a ona je ruska kneginja, emigrantkinja, koja je stupila u redove francuskog Otpora i u logor dospela zato što je u svom stanu od Gestapa skrivala jevrejsku decu. Snimljen u crno-beloj tehnici, sa izrazitom aromom kinematografije Zlatnog doba, ovaj film elegantno slika ratnu stvarnost i posledice učinjenih izbora. Film je osvojio nagradu za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu, a našao se i u užem izboru za Oskara za najbolji strani film.

Program “Best of Europe 2016” zatvara ostvarenje “Hulijeta” španskog reditelja Almodovara o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole. Film je baziran na kratkim pričama dobitnice Nobelove nagrade za književnost Alis Munro.

Na predstojećem 24. FEF Palić biće prikazano od 15. do 21. jula oko 80 filmova u 11 selekcija (Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrada Aleksandar Lifka i Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu).

Zbog smanjene finansijske podrške, FEF Palić morao je da odustane od programa prikazivanja klasika na subotičkom glavnom trgu, kao i od festivalskih novina i pojedinih gostiju.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav