• Search form

23.11.2013 | 12:12

5. Dezire - čovek i pozorište

5. Dezire - čovek i pozorište

Festival Desire Central Station u Subotici i u petom izdanju - od 23. do 28. novembra, nudi uzbudljiv pregled regionalne pozorišne produkcije, uprkos smanjenom budžetu. Publika ima priliku da vidi 13 provokativnih predstava iz šest zemalja, objedinjenih tematikom u čijem su fokusu čovek i pozorište.

Pod sloganom “I am Desire”, program počinje predstavom “55+” zagrebačkog Montažstroja, u režiji Boruta Šeparovića, dok će Pozorište “Kostolanji Deže” (Kosztolányi Dezső), organizator festivala Dezire, izvesti “Čovekovu komediju” prema tekstovima Janoša Siverija, u režiji i koreografiji Margarete Taboroši.

Publika će videti i predstave u rasponu od Šekspirovog “Hamleta”, u produkciji Univerziteta pozorišnih i filmskih umetnosti iz Budimpešte, u režiji Šandora Žotera, do “KoštaneBorisava Stankovića, koju će u završnici izvesti Narodno pozorište iz Subotice, u režiji Andraša Urbana, nagrađivanog i provokativnog reditelja, koji je na čelu festivala Dezire i pozorišta “Kostolanji Deže”.

Slovenačka trupa Via Negativa iz Ljubljane učestvuje sa tri predstave “MandićMašina” (Marko Mandić i Bojan Jablanovec), “Kočnica” (Rok Kravanja) i “Korak u pravom smeru” (Grega Zorc-Vito Vajs-Bojan Jablanovec), a režiju sve tri potpisuje Jablanovec.

Mađarsko državno pozorište “Čiki Gergelj” iz Temišvara učestvuje predstavom “Mirna vremenaSabolča Hajdua, koji je i režirao taj komad.

      Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Publika će videti i koprodukciju East West Centra iz Sarajeva i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektaklaHarisa Pašovića, “Vilhelmove pesmeOta Tolnaija, u produkciji Pozorišta Jel iz Kanjiže i režiji čuvenog koreografa Jožefa Nađa, te inkluzivni plesni projekat “GradBitef teatra iz Beograda i udruženja Srebrno drvo, prema konceptu i režiji Dine Radoman Caranović i koreografiji Isidore Stanišić.

     Vilhelmove pesme

Kamerno pozorište iz Arada izvešće “Deset zapovesti Rudolfa Hesa” Aline Nelega, čiji režiju potpisuje Erne Tapasto, kao i “Rekvijem za organe - pokora” rediteljke Senke Bulić, Damira Martinovića Mrleta i Ivane Jozić, zasnovanu na tekstovima Antonena Artoa, i koprodukciji Kazališta Hotel Bulić, udruženja KLJB i Tvornice kulture iz Zagreba.

Ovogodišnji tematski fokus festivala Dezire okvir je za preispitivanje i čovekovog postojanja, položaja čoveka u određenim društvenim okolnostima i odnosa čoveka i pozorišta, ali i samog pozorišta i pojma izvođačkih umetnosti.

     Rekvijem za organe - pokora

Pozorište “Kostolanji Deže”, na čijem je čelu Andraš Urban, organizuje peto festivalsko izdanje budžetom od oko četiri miliona dinara, od čega je 2,5 miliona obezbedio Grad Subotica (trećina od nekadašnjih sredstava), kao glavni pokrovitelj. Festival su pomogli i Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Mađarski nacionalni savet i Nacionalna fondacija kulture iz Mađarske.

Prema rečima Urbana, teško je od tih sredstava napraviti ozbiljan, dobar profesionalni pozorišni festival, a Dezire, kako je istakao, to jeste - nije amaterska priča, niti treba da bude. Urban je naglasio da se krizni budžet nije odrazio na kvalitet programa, ali je na nedavnoj konferenciji za novinare skrenuo pažnju i da ne vidi kuda sve to vodi i dokle treba raditi u takvim uslovima.

     Grad

Prateći program obuhvata razgovore, predavanja i prezentacije u okviru “Akademije Dezire”, a među učesnicima su najavljeni dramaturg, reditelj, glumac i profsor Zsótér Sándor iz Mađarske, slovenački reditelj Bojan Jablanovec, koji će govoriti na temu “Lov za istinitim”, kao i reditelj Haris Pašović iz BiH koji će se osvrnuti na društvo spektakla. Mađarski reditelj Sabolč Hajdu održaće predavanje o filmu i teatru, a u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” 25. novembra biće prikazan i njegov film “Bibliotheque Pascal”. U okviru “Akademije Dezire”, glumica i rediteljka Senka Bulić iz Hrvatske održaće predavanje na temu “Okrunjena anarhija”, a program će zaokružiti 28. novembra pisac, pesnik i prevodilac Oto Tolnai iz Srbije.

U okviru pratećeg programa “Desiré OFF”, od 25. do 28. novembra biće održana Radionica Aleksanderove tehnike, koju će voditi Ana Mađari Bek (Anna Magyari Beck) i Ester Šipoš (Eszter Sipos). Takođe, najavljena je otvorena pozorišna radionica za kritičare, koju vodi Atila Širbik (Sirbik Attila).

Festivalski program obuhvata i izložbu fotografija Edvarda MolnaraI am desiré” u Modernoj galeriji, kao i završnu žurku povodom zatvaranja u Pozorištu “Kostolanji Deže”.

Festival Dezire nazvan je nadimkom subotičkog pesnika i pisca Dežea Kostolanjija, a prethodio mu je serijal umetničkih programa koji su održavani od 2006. godine kao “Dezireov tramvaj”.

Prvi festival Dezire održan je 2009. na temu “Zapad” (West), a predstavio je produkcije iz sedam zemalja u regionu. Drugo festivalsko izdanje održano je 2010. na temu “Sever-jug”, a treće 2011. na temu “Istok”. Festivalski program je 2012. bio objedinjen temom “Apolitika”, baveći se odnosom pojedinca i društva.

Festivalski sajt je www.desirefestival.eu, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)
 

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav