• Search form

19.11.2013 | 08:21

Ponovo vreme za Arkzin

Ponovo vreme za Arkzin

Časopis Arkzin, pokrenut 1991. godine u Hrvatskoj kаo fаnzin аntirаtne kаmpаnje, privremeno se vraća na kioske, povodom situacije u društvu koja podseća na 90-te.

“U Hrvatskoj se ponovno mahnito uvežbava monolitni poredak 1 države, 1 nacije, 1 crkve, 1 jezika i pisma, 1 braka, 1 ekonomskog uređenja. Iznova se sniva hrvatski san o nepomućenom jedinstvu i čistoći. Vratile se devedesete!”, navelo je uredništvo Arkzina.

Arkzin se vraća kao medijska akcija, zajedno sa časopisima “Novosti”, “Le Monde diplomatique” i “Zarez”.

“Dok je fašizacija sve izraženija, a politički i kulturni život sa svih strana ostaje paralizovan fatamorganom osvajanja središta, nužno je reaktualizovati bastardnu arkzinovsku formulu koja pogađa ideološku srž poretka: Ne, ne volim Hrvatsku!”, poručili su urednici Arkzina i izdavač tog časopisa, Multimedijalni institut.

Pod sloganom "Vratile se 90-te! Vraća se i Arkzin", taj kultni časopis naći će se na kioscima najpre 21. novembra uz “Novosti”, a kasnije će se pojaviti i uz “Le Monde diplomatique” i “Zarez”.

Povratak Arkzina na kioske 2013. godine znači “afirmisati intelektualni gard bez poverenja u milost države i društva”.

Za Arkzin pišu i govore: Boris Buden, Dejan Kršić, Borislav Mikulić, Rada Iveković, Milorad Pupovac, Srđan Dvornik, Ada Beier, Boris Rašeta, Dejan Jović, Srećko Pulig, Obrad Savić, Đole Balašević ...

Istovremeno uz novinsko izdanje, na DVD-u se štampa i skenirana arhiva svih brojeva Arkzina.

Čаsopis Arkzin pokrenut je u septembru 1991. godine kаo fаnzin аntirаtne kаmpаnje u Hrvаtskoj i nа širem prostoru bivše Jugoslаvije. Kаo nezаvisni, аlternаtivni, kritički mаgаzin, koji je otvаrаo prostor zа rаsprаvu, Arkzin je spаjаo rаdikаlne teme sа rаdikаlnim dizаjnom.

Arkzin je i tema izložbe “Was Ist Arkzin” koju Centar_kuda.org u Novom Sadu organizuje od 25. novembra u Galeriji SULUV.

Tim povodom biće održana i javna diskusija 25. novembra u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, uz učešće dizajner i urednik ARKzin-a Dejana Kršića, glavne urednice Vesne Janković, filozofa Borisa Budena iz Berlina, člana uredništva Arkzina, te Tomislava Medaka iz Multimedijalnog instituta i članove NDNV-a i kuda.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav