• Search form

16.11.2013 | 11:02

Komemorativna kultura

Komemorativna kultura

Zašto i kako se društva sećaju, posebno na Balkanu, tema je dana na festivalu Culturescapes 17. novembra u Bazelu, a posvećena su joj predavanja stručnjaka za jugoistočnu Evropu, projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma “Cinema komunisto” Mile Turajlić, te diskusija u kojoj će učestvovati i ansambl potresne predstave Olivera Frljića “Mrzim istinu”.

Istorija je uvek analizirana iz perspektive današnjice, ali je prošlost često instrumentalizovana. Načini na koje se komemorativna kultura menja ukazuju da svaka nova generacija postavlja nova pitanja o prošlosti i da se istorija uvek iznova piše i prepravlja. Pitanje na koji je način ta pojava predstavljena iz umetničkog ugla i kako se umetnici odnose prema tome - tema je koja se provlači kroz čitav program festivala Culturescapes, koji je ove godine posvećen Balkanu.

Uvodno predavanje temata “Komemorativna kultura / Politika sećanja / Identitet” održaće Tanja Cimerman (Zimmermann) sa Odseka za slavistiku Univerziteta Konstanc (U službi nacije: Ekscesi sećanja, ekscesi zaboravljanja), a koristiće specifične primere razlika i povezivanja različitih modela sećanja, kao što je aktiviranje kosovskog mita i drugih nacionalnih mitova od 1989. godine na prostoru bivše Jugoslavije, kao i potiskivanje sećanja na zajedničku partizansku prošlost.

Tanja Pretovar iz Centra za kulturnu dekontaminaciju govoriće o pravnim apsketima tranzicije i zemalja u tranziciji, a profesor nemačke književnosti Svjetlan Lacko Vidulić sa Univerziteta u Zagrebu osvrnuće se na porodično sećanje u post-jugoslovenskom kontekstu.

Program obuhvata i nagrađivani dokumentarac “Čija je ovo pesma?”, kao i predavanje i javni intervju sa rediteljkom Milom Turajlić iz Srbije, povodom filma “Cinema komunisto” uzbudljivoj istoriji jugoslovenske kinematografije i ulozi Josipa Broza Tita u njoj, koji će takođe biti prikazan.

Za završnicu programa najavljena je diskusija sa piscem Miljenkom Jergovićem, umetnicima Adelom Jušić i Matsom Staubom, kao i sa članovima glumačkog ansambla Frljićeve predstave “Mrzim istinu”, koja će biti izvedena nakon diskusije. Moderatorka razgovora je umetnička direktorka međunarodnog pozorišnog festivala Theaterformen u Hanoveru i Braunšvajgu Anja Dirks.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav