• Search form

16.10.2013 | 11:02

Muzika za mozak i šetnje

Muzika za mozak i šetnje

Međunarodni festival aktuelne muzike Interzone u Novom Sadu, uprkos skromnom budžetu, predstavlja od 16. do 19. oktobra raznovrstan program umetnika iz Rusije, Švajcarske, Norveške, Slovenije i Srbije, kao i nastupe domaćih muzičara koji su odabrani na konkursu za nove autore koji se bave inovatvnim, interzonovskim muzičkim projektima, pružajući im mogućnost afirmacije, upoznavanja i povezivanja.

U produkciji Ogledala - Centra za inicijative u kulturi, 14. Interzone biće održan u devet prostora širom Novog Sada, a osim muzičkog programa, obuhvata i radionicu “Glas kao telo, tekst kao muzika” slovenačke umetnice Irene Tomažin, koju će publika moći da upozna 19. oktobra kroz razgovor i video prezentaciju njenog rada.

Festival otvaraju Evgeny Masloboev, Anastasia Masloboeva, Tim Dorofeev i Alexey Kruglov, višestruko nagrađivani predstavnici džeza i nove muzike iz Rusije, koji će održati tri koncerta u različitim postavkama u Galeriji Matice srpske, dok će norveška umetnica Liv Kristin Holmberg izvesti u Sinagogi muzičku instalaciju i kompoziciju “Molitva za nerođeno dete”.

        Alexey Kruglov

Za 17. oktobar najavljeno je predavanje Vladimira Perića na temu “Dadabruit: probijanje zvučnih granica”, a potom muzičko-tekstualni nastup Jelene Anđelovski i Gabriele Benak, te neobična izvedba švajcarskog dua koji čine Vincent Barras i Jacques Demierre, kao i novosadskog muzičara Dimitrija Jakovljevića.

Mistejks of Pajche i Alek Novak nastupiće 18. oktobra sa Irenom Tomažin, a pretposlednji festivalski dan zaokružiće koncert švajcarskog postdžez trija Plaistow.

       Gabriela Benak

U završnici će 19. oktobra se predstaviti beogradski kompozitorski duo Halbstar & Umbra i švajcarski umetnik Norbert Möslang, dok će program zatvoriti energični Lenhart Tapes, Novosađanin sa vokmenima i kasetama.

Osnovan 1997. godine, Interzone kroz aktuelne sadržaje predstavlja ono što se na slojevitoj svetskoj muzičkoj sceni pojavljuje ili traje već godinama, bendove i umetnike koji artističkim, konceptualnim, muzičkim rečnikom prelaze granice standardizovanih muzičkih žanrova i najčešće predstavljaju izdanke novog, neposrednog, izvornog, a opet prepoznatljivog zvuka koji ne trpi standardizaciju i klasičnu ambalažu žanra.

       Vincent Barras & Jacques Demierre

Interzone je i ove godine suočen sa nedovoljnom podrškom nadležnih, pa kao predstavnik “onih drugih i drugačijih u regionalnim i međunarodnim muzičkim tokovima”, kako su naveli organizatori, “deli sudbinu svih drugih i drugačijih na severnom Balkanu”.

“Vlasti koje raspolažu novcem za produkciju u kulturi najradije bi da finansiraju jednu pokretnu sliku radnika u kulturi koja prikazuje lepotu, vrednosti i opštu nacionalnu dobrobit aktuelnog stanja u društvu. Ta slika po njima podučava ljude o ponovno pronađenim korenima, preporodu nacionalne svesti, izvorima narodne kulture, kako onim svetovnim tako i onim duhovnim. Vlasti zaboravljaju da koren niti je započeo, niti se zaustavio u svom rastu, niti se razvija u smerovima i pravcima u kojima bi ta ista vlast sve glasnije i sve desnije u političkoj retorici – želela”, naveli su organizatori iz Ogledala, ističući i da je Interzone jedna od sve ređih manifestacija koja uspeva da održi kritički stav i promociju različitosti u festivalskom obliku.

        Jelena Anđelovski

Od samog početka Interzone promoviše eksperiment, angažovanost u umetnosti, multimedijalnost, pomeranje granice institucionalno definisanih muzičkih umetnosti, drugačije (otvorenije) poimanje kvaliteta i podstiče bogaćenje/usložnjavanje razmišljanja i doživljaja muzike (ili umetničkih praksi uopšte).

Organizatori veruju da su “mozak i protestna šetnja - kao ispoljavanje otpora represiji, doneli kvalitativne promene”, pa je 14. Interzone “muzika za mozak i šetnje po Novom Sadu”.

Ulaznice se mogu kupiti u Omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13) ili na ulazu u koncertni prostor.

Cena ulaznica je 100 dinara za nastupe u Sinagogi i na Akademiji umetnosti, a 200 dinara za nastupe u svim drugim prostorima, odnosno 1.000 dinara za komplet ulaznica za ceo festival.

Program će biti odrzan u Galeriji Matice srpske, Sinagogi, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Knjižari i klubu Serendipiti, Novosadskom pozorištu, na Akademiji umetnosti, u Design boxu, Radio kafeu i prostoru Atelier for chilling (Groningen).

Ovogodišnji Interzone pomogao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a realizuje se i uz podršku brojnih partnera.

Festivalska Fejsbuk strana je https://www.facebook.com/interzonefestival.aktuelnemuzike, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno u PRILOGU.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav