• Search form

23.08.2013 | 18:54

Tihi boravak Fila Nibloka

Tihi boravak Fila Nibloka

Američki ekperimentalni umetnik svetske reputacije Fil Niblok (Phill Niblock) boravio je gotovo neprimetno protekla dva dana u Beogradu, izvevši u okviru Trijenala proširenih medija nekoliko svojih kompozicija.

Niblok je učestvovao u multimedijalnom performansu, uz Ketrin Liberovskaju (video uživo), Mirolava Mipija Savića (horna) i Maricu Radojčić (3D animacije uživo).

Bez prisustva medija i pred malobrojnim auditorijumom, Niblok je izveo nekoliko svojih kompozicija uz živu svirku Savića na horni.

Kompozitor, filmski i video stvaralac, fotograf i producent, Fil Niblok pripada eksperimentalnim umetnicima minimalizna.

U njegovoj muzici, po kojoj je u svetu i najpoznatiji, naglasak je na dugim tonovima, zujanju i ponavljanju. Zvuk stvara eksperimentalno, na računaru, polazeći kad-kad od nekod prirodnog zvuka koji potom algoritamski obrađuje i transformiše.

Prema rečima Marice Radojčić, koja s Niblokom sarađuje od 1993. godine, rezultat su kompozicije moćnog zvuka i vibracija koje slušalac prima i oseća ne samo sluhom već celim telom.

Pored muzike, Niblok je tvorac i velikog filmskog, video i fotografskog opusa, naročito dokomentarnog, u kojem je posebno istraživo ljudske pokrete i ritmiku pri radu.

Niblok dolazi u Beograd počev od 1993. godine, kada je prvi put gostovao na poziv Marice Radojčić, sa kojom od tada neprekidno i sarađuje.

Do sada je u Beogradu održao desetak koncerata i mulimedijalnih performansa.

Veliki svetski putnik, Niblok svake godine provede na turnejama po svetu više od šest meseci.

U Beograd je sada stigao iz Austrije a potom odlazi u Budimpeštu, pa u Gent, a u septembru polazi na turneju po Japanu. Krajem oktobra i početkom novembra u Kelnu će, povodom njegovog 80. rođendana, biti priređen veliki multimedijalni dvonedeljni festival u njegovu čast.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav