• Search form

29.07.2013 | 13:00

Šušur - o ljubavi u leto

Šušur - o ljubavi u leto

Festival za i o književnosti “Šušur! Festival od riči” biće održan od 7. do 12. avgusta na ulicama i trgovima starog gradskog jezgra Korčule, a ponovo će ponuditi publici razgovore sa uglednim piscima, uz filmski i radionički program.

Letnje romanse, uz posebno poglavlje posvećeno galebovima, kao čuvarima gotovo izumrle umetnosti zavođenja, biće predmet rasprava sa autorima i tema književnih okršaja drugog festivala “Šušur”.

U književnom delu programa najavljeni su nastupi Tanje Mravak, Vlade Bulića, Marije Borovičkić, Marka Pogačara i drugih, a posebno veče biće posvećeno liku i delu korčulanskog autora Roberta Tomovića.

Osim književnika i pesnika, u raspravama o ljubavi pridružiće se i istoričari Dragan Markovina i Boris Stamenić, a učešće su najavili i autori popularnog stripa “Lavanderman”.

Tokom opuštenog ćaskanja sa mulitmedijalnim umetnicima u sitne noćne sate, biće istraženo na koji način se umetnost odnosi prema letnjim ljubavima, da li je i na koji način zabeležen fenomen galeba, da li je on specifičnost jadranskog priobalja i i ima li ikakve šanse za opstanak u Evropskoj uniji, u koju je Hrvatska ušla početkom jula.

U filmom programu najavljeni su filmovi “Dobrodošli u Igrane Kristine Kumrić (2007), jugoslovenski klasik “Lito vilovitoObrada Gluščevića iz 1964. godine, te kratki film “Trapula” (2012) koji potpisuju Ivan Ramljak i Marko Škobalj.

Dobrodošli u Igrane” je duhoviti (anti)turistički film koji otkriva drugu, manje poznatu stranu leta u malom dalmatinskom mestu. Cela galerija upečatljivih likova (lokalnih vlasnika restorana, ilegalnih bukera, hotelskih konobara, penzionisanih i još uvek aktivnih galebova) iznosi u filmu svoj doživljaj turističkog preživljavanja - od borbe za svakog gosta, preko analize potrošačkih i mentalitetskih karakteristika različitih naroda koji se svakoga leta, poput evropske zajednice u malom, gužvaju na igranskim plažama, pa sve do dragocenih zavodničkih saveta iskristalizovanih kroz generacije galebarskog iskustva.

Gluščevićev film “Lito vilovito” posvećen je turističkoj sezoni u neimenovanom dalmatinskom gradiću, u kojem tri mladića otpočinju, svako na svoj način, akciju osvajanja pristiglih strankinja. Klasik jugoslovenske kinematografije uhvatio je duh posleratne epohe i prve fenomene masovnog turizma na Jadranu, a glavne uloge igraju Milena Dravić, Beba Lončar, Milutin Mićović, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Dejan Dubajić, Karlo Bulić

Kratki film “Trapula”, koji su neki kritičari nazvali “mediteranskom meditativnom metafizikom”, snimljen je u celini na ostrvu Korčula leta 2012. godine, a proizašao je iz jedne noćne more, ali i iz konkretne fascinacije lokacijom na kojoj je sniman (poluostrvo Ražnjić i njegova okolina). Vizuelno posvećen svim nijansama ostvra Korčula, donosi priču o tankoj granici sećanja i različitih realnosti u koje uranjamo kao u morsko plavetnilo.

Uz književni i filmski program, festival “Šušur” pripremio je i za sve one koji sa Korčule žele da odnesu uspomene, a ne samo suvenire, i dve radionice: foto-radionicu pod paskom Davora Konjikušića, koja će se baviti letnjom foto-memorabilijom, te radionicu “Ričolov” koja će kroz reči i sliku aktivno uključiti učesnike u razotkrivanje samog grada Korčule.

Festival organizuje zagrebačko udruženje kulturne akcije “Kula”, u partnerstvu sa Gradskom knjižnicom “Ivan Vidali” iz Korčule, Centrom za kulturu Korčula, gradskim muzejem Korčula i gradom Korčula.

Svi će programi biti održani na otvorenom - u uličicama i na trgovima starog gradskog jezgra, a u potpunosti su besplatni.

Festival “Šušur” prvi put je održan prošle godine na Korčuli, a predstavio je grupu književnika, putopisaca i pesnika iz regiona, uz gostovanje umetničkog projekta “Laserski samit jeftine grafike” iz Beograda, te nekoliko radionica koje su bile namenjene deci.

Festivalski sajt je www.susur.org

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, 'Ofelija Dzona Vilijama Voterhausa, 1910'
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav