• Search form

16.07.2013 | 15:49

Opsesivne aktivnosti

Opsesivne aktivnosti

Izložba “Opsesija”, koju je priredio Nemanja Knežević, istražuje bavljenje fotografijom kao opsesivnom aktivnošću, ali i kao procesom spoznaje sveta i sebe samih, a biće otvorena 19. jula u Galeriji Artget Kulturnog ventra Beograda.

Uz Nemanju Kneževića, na izložbi učestvuju i Milica Balubdžić, Aleksandra Perović Mihajlović, Bogdan Radenković i Marija Strajnić.

Prema navodima autora izložbe, način na koji fotografija može da pomogne u razotkrivanju opsesija verovatno se nalazi negde na dugačkom putu između dokumentovanja, mapiranja i seciranja. Fleksibilnost medijuma je upravo u tome što nam dozvoljava da sami odredimo koja od ovih faza je najznačajnija za nas u introspektivnom smislu.

Izložba “Opsesija” je pokušaj da se kroz pet različitih pristupa odgovori na pitanje šta nas kontinuirano intrigira pre svega kao ljude, a tek onda kao fotografe.

Prema navodima Kneževića, opsednutost samom fotografijom nije dovoljna da bi se napravio zanimljiv i inspirativan rad.

Ono što svaku od serija na izložbi “Opsesija” čini specifičnom jeste upravo duboko interesovanje autora za neke druge, ne toliko očigledne teme.

Knežević je odabrao stoga autore koji ne robuju pravilima i konvencijama, mahom koriste analognu fotografiju i beleže život oko sebe, a fotografija im je lična opsesija. Oni uglavnom nisu prihvaćeni u “zvaničnim” fotografskim krugovima, iako je estetika kojom se bave već dugo priznata u svetu - od umetničkih galerija do reklamnih kampanja najvećih brendova.

Milica Balubdžić, rođena u Beogradu 1986. godine, magistrirala je na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, produkt dizajn. Sada živi i radi u Beču i Beogradu kao freelance dizajner, a pored dizajna bavi se i fotografijom.

Nemanja Knežević, rođen 1985. godine u Beogradu, radi kao freelance fotograf. Član fotografskog kolektiva Belgrade Raw i urednik veb foto platforme Blenda.

Aleksandra Perović Mihajlović, rođena 1983. godine u Beogradu, već 15 godina voli i bavi se fotografijom.

Bogdan Radenković, rođen 1989. godine, studira medicinu na Niškom univerzitetu. Uz fotografiju, aktivno radi na muzičkim projektima, a sporadično piše eseje i poeziju.

Marija Strajnić, rođena u Beogradu 1986. godine, radi kao freelancer u oblastima fotografije, arhitekture i (veb) dizajna. Zanimaju je metafore i hiperbole u fotografskim narativima.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Artget do 14. avgusta.

*Foto: Aleksandra Perović Mihajlović (detalj)

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav