• Search form

20.06.2013 | 21:46

Inicijative Konjovića u MSURS

Inicijative Konjovića u MSURS

Izložba slika Milana Konjovića (1898-1993) otvorena je u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, u saradnji s Galerijom “Milan Konjović” iz Sombora, a predstavlja presek čitavog umetnikovog opusa - od kubizma, preko socijal-realizma, apstrakcije, ekspresionizma i moderne.

Izložba “Inicijative Milana Konjovića na raskršćima srpske umetnosti XX veka” sagledava stilske fenomene i karakteristične periode u Konjovićevom opusu koji su ga na specifičan način afirmisali kao zasebnu slikarsku ličnost koja je presudno uticala na pravce razvoja srpske umetnosti XX veka.

“Kao malo ko u našoj umetnosti, Milan Konjović je uspevao da elemente lokalnog (čak lokalističkog karaktera!) uzdigne do nivoa univerzalnog dejstva i značenja. Specifikum njegovog stvaralaštva jeste i činjenica da je te iskorake ka avangardističkim tendencijama ostvarivao (ne)izlazeći iz pozicija slikarstva jednostavne građanske psihologije i filozofije, iz slikarstva koje se bavilo klasičnim motivima i ‘velikim temama’ slikarstva poput pejzaža, mrtve prirode, akta, portreta, enterijera i žanr-scena… Vođen vlastitom intuicijom, Milan Konjović se, nepogrešivo, svojim inicijativnim slikarskim inovacijama pojavljivao u kardinalnim momentima razvoja, u momentima koja su danas obeleženi kao svojevrsna raskršća srpske umetnosti XX veka”, naveo je u tekstu u katalogu istoričar umetnosti Sava Stepanov, koji je i izabrao dela za izložbu.

Konjović je već kao gimnazijalac izlagao u Somboru, a 1919. godine upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Pragu, u klasi profesora Vlaha Bukovca. Nakon dva meseca, studije je nastavio samostalno, uz savete avangardnog češkog slikara Jan Zrzavija. Potom slede studijska putovanja u Beč, Minhen, Berlin i Drezden. U Parizu je živeo od 1924. do 1932. godine, gde je postigao zapažene uspehe samostalnim izložbama. Nakon Pariza, vratio se u Sombor, gde je slikao vojvođanske pejzaže, ljude, ambijente… Stvorio je prepoznatljivi stil srpskog ekspresionističkog slikarstva.

Učestvovao je na oko 300 samostalnih i oko 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Mađarska, Češka, Austrija, Engleska, Holandija, Francuska, Grčka, Rusija, Amerika…).

Izložba u MSURS, cija je kustoskinja Lana Pilipović, a biće otvorena do 20. jula.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav