• Search form

08.06.2013 | 12:05

Idol koji je ostao Idol

Idol koji je ostao Idol

Vlada Divljan i Ljetno kino Big Band održali su 7. juna u bašti Studentskog kulturnog centra u Beogradu dvoipočasovni koncert koji je, uprkos kišnom vremenu, okupio mnogobrojne obožavaoce nekadašnjih Idola, ali i poštovaoce Divljanove solo karijere i drugih novotalasnih grupa iz 80-ih.

Uz hitove sa aktuelnog izdanja “Četiri godišnja doba” i klasike novog talasa, Divljan i Ljetno kino priredili su publici atmosferu koja je podsećala na svirke i žurke iz 80-ih.

Muzički vremeplov počeo je “Rusijom” sa albuma “Odbrana i poslednji dani” (1982) i drugim hitovima Idola, uključujući pesmu “Dok dobuje kisa u ritmu tam tama” tokom koje je publika morala zaista i da otvori kišobrane, jer je kiša upravo bila počela.

Divljan se prisetio i mnogih prijatelja koji nisu više sa nama, posvetivši im pesmu “Balada” grupe Indeksi.

Na bivšu jugoslovensku rok scenu podsetio je samostalnim nastupom i sastav Ljetno kino, koji čine muzičari koji su svirali u različitim beogradskim i zagrebačkim grupama - Maks Juričić (ex Film, Vještice), Vlade Matulić (klarinet), Buki Filipović (standup bubanj), basista Marino Pelajić (ex Film, Haustor, Le Cinema), saksofonista i klavijaturista Psihomodo Popa Jura Novoselić (ex Film, Haustor, Disciplina kičme), te Stane Kovačić, Ante Prgin-Surka, Radislav Jovanov-Gonzo.

Tokom 45-minutnog samostalnog nastupa, započetog velikim hitom Ekatarine VelikeMi menjamo dan za noć”, podsetili su i na pesme Haustora, Filma i drugih bendova sa prostora bivše Jugoslavije.

Gošća na nastupu Ljetnog kina bila je Bojana Vunturišević, pevačica mladog i popularnog beogradskog benda Svi na pod sa kojim je Divljan pre par godina snimio pesmu “Zvuk ulice”, nazvavši je imenom benda u kojem je svojevremeno svirao pre formiranja Idola.

Divljan se posle nastupa Ljetnog kina ponovo vratio na binu bašte SKC-a, koju su 1981. godine i otvorili Idoli.

Prema njegovom sećanju, u bašti SKC-a nastupio je još i 1986. godine sa Le Cinema, pa je koncert sa Ljetnim kinom, koji je organizovao Long Play, njegov treći nastup u tom prostoru bogate istorije.

(SEEcult.org, foto: Zoran Ilijić)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav