• Search form

10.05.2013 | 16:08

Strategija na doradi

Strategija na doradi

Nacionalna strategija razvoja kulture u Srbiji, čiji je zakonski rok za usvajanje istekao pre gotovo tri godine, mogla bi da se nađe u javnoj raspravi za dva do tri meseca, najavljeno je u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije.

“Mogu da vas obradujem”, rekao je 10. maja novinarima državni sekretar u Ministarstvu kulture Zoran Avramović, koji je i koordinator Strategije razvoja kulture.

Prema rečima Avramovića, prva verzija tog dokumenta je završena i trenutno je u fazi dorade, a za dva do tri meseca mogla bi da bude na javnoj diskusiji.

Prvobitna verzija, napisana na oko 250 strana, bila je praktično neupotrebljiva, rekao je Avramović, dodajući da sadašnji nacrt ima oko 70 strana.

Nacionalni savet za kulturu dao je sugestije na taj nacrt, dodao je Avramović.

Strategija je predviđena krovnim Zakonom o kulturi iz 2009. godine i “mi ćemo je doneti”, rekao je Avramović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Ministarstva kulture i informisanja u aprilu.

Prema krovnom zakonu o kulturi, Strategija razvoja kulture trebalo je da bude doneta, na predlog vlade, u roku od godinu dana od stupanja na snagu tog zakona, što znači do početka septembra 2010. godine.

Avramović je rekao i da je Ministarstvo kulture “angažovano u punom kapacitetu” na pripremi za pristupanje novom programu Evropske unije “Kreativna Evropa”, koji će od 2014. godine zameniti sadašnji “Kultura 2007-2013”.

Prema rečima Avramovića, jedini uslov koji nedostaje odnosi se na medijsku oblast, odnosno na Zakon o elektronskim medijima, ali će to, kako je naveo, “vrlo uskoro biti ispunjeno”.

Ministarstvo kulture najavilo je skoru javnu raspravu o nacrtima zakona o elektronskim medijima i javnim radiodifuznim servisima, koji bi krajem juna mogli da uđu u skupštinsku proceduru za usvajanje. Predstavnici medijiskih i novinarskih udruženja, međutim, izrazili su bojazan da bi moglo doći do usporavanja i odlaganja medijske reforme.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav