• Search form

28.03.2013 | 12:35

Prazan glas

Prazan glas

Predstava “Prazan glas”, u kojoj osobe sa intelektualnom ometenošću neposrednim izlaganjem doprinose stvaranju prostora u javnosti šireg od onoga u kojem nastaju i opstaju predrasude o njima samima, biće premijerno izvedena 29. marta na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u produkciji Per.Arta.

Pričanjem ličnih priča, prizivanjem sećanja, neposrednim razgovorom, govorenjem poezije, kroz intimne ispovesti i izjave o vlastitom invaliditetu, izvođači publici izvode sebe i svoje stanje kao društveni konstrukt, pozivajući na nužno promišljanje o mogućnostima drugačijih društvenih odnosa.

Prema konceptu Saše Asentića, koji je i koreditelj sa Oliverom Kovačević Crnjanski, scene u predstavi “Prazan glas” su osmišljene tako da otvaraju drugačiji nivo komunikacije izvođača i publike - kroz govor osoba sa intelektualnom ometenošću u prvom licu, ali i kroz njihove međusobne razgovore i razgovore sa publikom.

Publika se na taj način suočava sa vlastitim pričama, stavovima, predrasudama, ali i sa sopstvenom odgovornošću za budućnost trenutaka i odnosa suštinski bitnih za sve nas kao društvena bića, kao i za njihovu moguću aktuelizaciju van pozorišta, naveli su autori, ističući da predstava “Prazan glas” omogućava da intelektualne sposobnosti i kapacitete dovedemo u neraskidivu vezu sa emotivnom snagom i empatičkim razumevanjem sveta u kojem živimo, stvarajući novi vid međusobne povezanosti izvođača i publike.

Predstavu izvode: Natalija Vladisavljević, Goran Gostojić, Marijana Šugić, Snežana Bulatović, Dejan Šuljan, Marina Sremački, Marko Bašica, Vuk Vuković, Beata Perge, Bojana Stojanović, Mihailo Petrović i Dalibor Šandor.

Scenski prostor i kostim osmislila je Nataša Murge Savić, dizajn svetla Tihomir Boroja, a majstor tona je Dušan Jovanović.

Predstava je nastala u saradnji sa SNP-om, ŠOSO “Milan Petrović” i Erste bankom, u okviru programa “Umetnost i inkluzija” Per.Arta.

Grupa okupljena u organizaciji Per.Art od 1999. godine, u saradnji sa ŠOSO “Milan Petrović”, kontinuirano i sistematski radi na razvoju inkluzije u oblasti kulture,unapređenju društvenog života osoba sa intelekutalnom ometenošću i ostvarivanju njihovih prava na uživanje i stvaranje umetnosti, kao i aktivno učestvovanju u kulturnom životu društvene zajednice.

Prva repriza predstave “Prazan glas” je 30. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav