• Search form

27.03.2013 | 18:04

Kultura cveta

Kultura cveta

Među domaćim filmovima na festivalu BELDOCS naći će se i dugometražni dokumentarac “Kultura cveta” Branka Radakovića, koji na crnohumoran način govori o kulturi u Srbiji, a sniman je na više od 50 lokacija širom zemlje.

Film odražava različite poglede o kulturi u Srbiji i pravcu kojim ona ide, a intervjuisani su umetnici, ali i obični građani. Jedan od najvažnijih učesnika u tom ostvarenju je producent i predsednik Udruženja filmskih i TV radnika Vojvodine Srđan Ilić.

Film “Kultura cveta” sniman je na više od 50 lokacija u Baču, Novom Sadu, Beogradu, Velikom Gradištu, Usiju, Izvoru, Sisevcu, Ćupriji i Paraćinu.

Radaković je početkom marta završio taj film, čiju je montažu započeo još u oktobru 2011. godine.

Prema njegovim rečima, film “Kultura cveta” uzburkao je javnost i pre premijere - kritičari i filmski stvaraoci koji su ga pogledali imaju različita mišljenja o njemu, pa su ga neki oštro iskritikovali, a drugi ga smatraju značajnim umetničkim delom.

Tako je mladi filmski kritičar Miloš Živanović napisao, između ostalog, da je pravo bogatstvo tog filma u podsticanju želje gledalaca da se i sami uključe u polemiku o kulturi. Dramaturški gledano, kako je naveo, prve dve trećine vremenskog toka radnje predstavljaju eksplozivnu napravu koja bi, da je aktivirana u poslednjoj trećini, ugrozila film do tačke pucanja po šavovima teme.

To je drugi dugometražni dokumentarac Branka Radakovića, nakon filma “Bilo jednom u Paraćinu” o paraćinskoj muzičkoj rok sceni, koji je 2012. prikazan na BELDOCS-u.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav