• Search form

16.01.2013 | 16:04

Krugovi i na 63. Berlinalu

Krugovi i na 63. Berlinalu

Film “Krugovi” Srdana Golubovića o posledicama herojskog čina, vraćanju duga i potrebi da se dobro jednoga dana vrati, imaće evropsku premijeru na 63. Filmskom festivalu u Berlinu, nakon američke na 29. Sandensu. Domaću premijeru imaće potom 23. februara na 41. FEST-u u Beogradu.

Golubovićev film, inspirisan istinitim događajem - herojskim delom Srđana Aleksića iz Trebinja za vreme rata u Bosni, biće prikazan na Berlinalu 11. februara, a potom će imati još tri projekcije, saopštila je distributerska kuća “Tuck”.

Film “Krugovi” Golubovića, reditelja nagrađivanih filmova “Klopka” i “Apsolutnih 100”, biće prikazan u programu "Forum", u koji je izabran, izmedju ostalih, i hrvatski film "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića.

Golubovićev film savremena je priča koja prati paralelne događaje u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, odnosno likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promeniti živote.

Nebojša, svedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj, prevazilazi grižu savesti suočavajući se sa ubicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi; a sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog heroja otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti.

Film je inspirisan istinitim događajem, a scenario su napisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević.

Golubović postavlja tim filmom pitanje da li je herojsko delo uzaludna žrtva, ili, kao kamen bačen na površinu vode, proizvodi krugove koji se šire kroz vreme i prostor podstičući nas da činimo nova dobra dela?

Prema rečima reditelja, “Krugovi” je film o ljudima kojima je jedan događaj promenio život.

Da li herojstvo ima smisla? Da li herojski čin i ljudskost ostavljaju pozitivan trag i podstiču nas da činimo nova dobra dela? Da li je biti heroj isto što i biti budala? Da li je život izgubljen u odbrani drugog ljudskog života kao kamen bačen u bezdan? To su neka od pitanja koja postavlja Golubović novim filmom, kojim se bavi i pitanjem frustracije herojstvom.

U filmu igraju Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Vuk Kostić...

Direktor fotografije je Aleksandar Ilić, montažer Marko Glušac, scenograf Goran Joksimović, kostimografkinja Ljiljana Petrović, a kompozitor Mario Šnajder (Schneider).

Film je nastao u produkciji Baš čelika iz Srbije, u koprodukciji sa kućama Neue Mediopolis iz Nemačke, Le Cinefacture iz Francuske, Arte France i ZDF Arte, Propeler film iz Hrvatske i Vertigo iz Slovenije.

Podržali su ga Filmski centar Srbije, MDM Film Fund, MBB Film Fund (Nemačka), Eurimages, Arte France, ZDF Arte (Nemačka), Hrvatski audiovizuelni centar, Filmski sklad Slovenije, Fonds SUD, CNC (Francuska) i Viba film (Slovenija).

Krugovi” je treći igrani celovečernji film Golubovića (1972) koji je učestvovao na Berlinalu i filmom “Klopka” (2007), koji je na tom festivalu imao svetsku premijeru. Drama “Klopka” osvojila je 23 međunarodne filmske nagrade i bila u užem izboru od devet filmova nominovanih za Oskara za najbolji strani film.

Golubović je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde danas predaje filmsku režiju.

Prvi igrani film “Apsolutnih sto” snimio je 2001. godine, a sa njim je učestvovao u glavnim programima na više od 30 internacionalnih filmskih festivala i osvojio deset međunarodnih nagrada.

Prethodno je režirao i kratki igrani film “Trojka” (1994), a učestvovao je i u omnibusu “Paket aranžman” (1995) trećom pričom pod nazivom “Herc minuta”.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav